Tasapainoinen ruokavalio on avain hevosen kavioterveyteen

Tasapainoinen ruokavalio on avain hevosen kavioterveyteen

  • KAVIOIDEN HYVINVOINTIIN LIITTYY NIIN ULKOISIA KUIN SISÄISIÄKIN TEKIJÖITÄ

Millainen ravinto tukee vahvojen ja terveiden kavioiden kasvua? 

Ravitsemus vaikuttaa hevosen koko elimistöön: suorituskyvystä mielentilaan, kasvuun ja aineenvaihduntaan. Kaviot eivät ole tästä poikkeus. Uuden kavion kasvu voi kestää jopa vuoden, joten se, mitä hevosesi syö tänään, voi vaikuttaa sen terveyteen pitkän ajan päähän.

Vahvojen ja hyvinvoivien kavioiden resepti 

Ruokavaliolla on suuri merkitys hevosen kaviot muodostavan sarveisaineksen laadussa ja kestävyydessä. Hevoset tarvitsevat tiettyjä ravinteita tietyissä määrissä ja suhteissa kasvattaakseen ja ylläpitääkseen vahvoja kavioita. Pelkkä ruokavalio ei kuitenkaan yksinään riitä, sillä kavioihin vaikuttavat myös monet muut tekijät. Kavioiden hoito, liikunta, aineenvaihdunta, kengitys, yleinen terveydentila, genetiikka, ulkoilutarhan pohja ja ilmasto (erityisesti kosteustasot) voivat kaikki vaikuttaa hevosen kavioiden ulkonäköön ja vahvuuteen – eivätkä aina parempaan suuntaan. Tärkeintä on huomioida, että kavioiden terveys vaatii hyvin kokonaisvaltaista, koko hevosen kattavaa lähestymistapaa. 

Kaviot paljastavat hevosen terveys- ja ravitsemustilan 

Tarkasti katsomalla voi kaviossa nähdä vaakasuorat harjanteet, jotka ympäröivät joidenkin hevosten kavion pintaa. Nämä kasvurenkaat osoittavat, kuinka kaviot ovat reagoineet hevosen ruokavalioon ja terveyteen ajan myötä. Renkaat voivat ilmaantua sairausjakson jälkeen tai heijastaa muutoksia ravitsemuksessa – esimerkiksi kun hevonen syö tuoretta ruohoa keväällä tai kärsii liian vähäisestä tai puutteellisesta ravitsemuksesta. Hevosen kavioiden ulkonäön säännöllinen seuranta voi auttaa tunnistamaan mahdollisia ravitsemukseen tai muuhun terveydentilaan liittyviä ongelmia.

Kavio kasvaa hitaasti, alle sentin kuukaudessa. Hidas kasvunopeus tarkoittaa, että kuluu kuukausia, ennen kuin nykyinen terveys- ja ruokavaliotila alkaa näkyä hevosen kavioissa. Joskus näkyvien muutoksien aikaansaaminen voi kestää jopa yli vuoden. Tästä syystä on hyvä huomioida, että kavioihin vaikuttavien rehujen hyödyt konkretisoituvat vasta kuukausien päästä. Tarvitaan siis malttia. 

Hyvinvoivien kavioiden resepti: ravinteet, jotka rakentavat vahvoja kavioita 

Energia: Vahvojen ja kestävien kavioiden kasvu perustuu riittävään energiamäärään. Tästä syystä on oleellista, että hevonen saa ruokavaliostaan riittävästi energiaa. Meillä Suomessa se ei tosin yleensä ole ongelma, päinvastoin. Hevonen, joka kuluttaa enemmän energiaa kuin saa, säästää arvokkaat ravinteet elintärkeitä elimiä ja kehon toimintoja varten. Tällaisessa tilanteessa ulkoiset rakenteet, kuten kaviot ja karvat, saavat vähemmän. Tasapaino on kuitenkin tärkeintä. Jos taas hevosen ruokavalio sisältää runsaasti energiaa ja siinä on liian paljon ei-rakenteellisia hiilihydraatteja, tärkkelystä ja sokeria, on hevosella kasvanut riski sairastua kaviokuumeeseen. Sama koskee ylipainoista hevosta: liikalihavuus lisää todennäköisyyttä saada ​​aineenvaihduntahäiriöitä, jotka voivat myös johtaa kaviokuumeeseen tai metaboliseen oireyhtymään.

Valkuaiset: Oikeanlaisella proteiinien saannilla on oleellinen merkitys kavioiden hyvinvoinnille. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että kavioaines koostuu liukenemattomasta proteiinista, jota kutsutaan keratiiniksi. Keratiinilla on oleellinen merkitys kavion vahvuudelle, kovuudelle ja joustavuudelle.  Kuten kaikki proteiinit, myös keratiini koostuu aminohapoista, joita hevonen käyttää erilaisten kehon kudosten rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Kaviossa on luonnostaan tiettyjä aminohappoja, jotka auttavat varmistamaan sen oikeanlaisen rakenteen ja toiminnan. Näitä ovat kystiini, arginiini, leusiini, lysiini, proliini, seriini, glysiini ja valiini sekä pienemmät määrät metioniinia, fenyylialaniinia ja histidiiniä. Tästä syystä on tärkeää, että ruokavalio sisältää kaikki 10 välttämätöntä aminohappoa, sillä vain tiettyjen aminohappojen lisääminen ruokavalioon saattaa aiheuttaa proteiinien epätasapainon. Se, mikä tekee tietyistä aminohapoista "välttämättömiä", on kehon kyvyttömyys tuottaa niitä riittävästi itse ja siksi hevosen tulee saada ne ruokavaliostaan. Proteiinienkin saannissa kannattaa kuitenkin pysyä kohtuudessa, sillä niiden yliruokinta voi olla haitallista erityisesti kuumalla säällä, koska niiden sulattaminen tuottaa ylimääräistä kehon lämpöä ja lisää veden tarvetta. Tämä voi olla ongelmallista esimerkiksi kilpahevosille, jotka matkustavat ja harjoittelevat kuumissa olosuhteissa. Urheiluhevoset ovat jo valmiiksi alttiimpia kuivumiselle ja lämpöstressille. Lisäksi liiallisen proteiinien sulattaminen rasittaa munuaisia, erityisesti tämä kannattaa huomioida vanhemmilla hevosilla.  

Rasvat: Rasvat yksinään eivät paranna kavioiden laatua. Rasvat kuitenkin auttavat varmistamaan riittävän energian saannin ja tukevat siten epäsuorasti kavioiden terveyttä. Rasvaruokinta auttaa myös pitämään bakteerit ja sienet loitolla kavioissa. Rasva on pääsääntöisesti kohtuullisissa määrissä turvallinen ja tehokas energianlähde useimmille hevosille ja niillä voidaan korvata tärkkelyspitoisia viljoja turvaamaan riittävä energian saanti.

Biotiini: Ravitsemusasiantuntijat pitävät B7-vitamiinia, eli biotiinia tärkeimpänä yksittäisenä vitamiinina kavioiden terveyden kannalta. Biotiini sisältää rikkiä, alkuainetta, joka edistää kollageenisäikeiden välisten sidosten lujuutta sidekudoksissa, myös kavion seinämässä. Useat tutkimukset (mm. Kempson 1987; Wintzer 1986) ovat osoittaneet, että biotiini on tehokas palauttamaan kavioseinämän lujuuden ja kimmoisuuden, jos siinä on rakenteellisia vikoja. Biotiinia on luonnollisesti mm. ruohossa, leseissä ja hiivassa, joten hevonen pääsääntöisesti saa sitä riittävästi ravinnostaan (15-20 mg/pvä). Koska biotiini on vesiliukoinen vitamiini, elimistö erittää kaiken ylimääräisen pois, mikä eliminoi myrkyllisyyden riskin ja tekee siitä erittäin turvallisen. Biotiini näyttää olevan erityisen hyödyllinen hevosille, joilla kavioiden hauraus johtuu kavion seinämän uloimman kerroksen rappeutumisesta. 

Suoliston terveys: Yksi kavioiden terveyteen vaikuttava oleellinen asia on ruoansulatuskanavan hyödylliset bakteerit. Suoliston toimivan mikrobiomin tukeminen on tärkeää, sillä paksusuolen mikrobit tuottavat B-kompleksivitamiineja, jotka vaikuttavat myös kavioiden verenkiertoon. Mikäli ruuansulatuksessa ja ravinteiden imeytymisessä on ongelmia tai suoliston mikrobit eivät ole tasapainossa, ravinteiden hyötykäyttö vähenee ja tästä saattavat kärsiä myös kaviot. Näin ollen huonoista kavioista kärsivien hevosten osalta kannattaa aina varmistaa myös vatsan ja suoliston hyvinvointi ja tasapaino.

Mineraalit: Sinkillä on merkittävä rooli keratinisoinnissa ja kavioiden lujuuden ylläpitämisessä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että heikot kaviot liittyvät joskus veren alhaiseen sinkkitasoon (Harrington et al., 1973). Hevoset tarvitsevat myös kalsiumia sitoakseen soluja toisiinsa sarveisen sisällä. Oikea kalsiumin ja fosforin suhde on yksi ruokinnan peruspilareista, sillä ylimääräinen fosfori voi häiritä kalsiumin imeytymistä ja aiheuttaa monia terveysongelmia. Kalsium on tärkeä kavioiden hyvinvoinnin kannalta, sillä kalsiumin puutos voi heikentää kavioita. Kuten aminohapot, myös mineraalit toimivat ryhmissä ja siksi yhden mineraalin yliannostus voi häiritä muiden mineraalien imeytymistä ja hyödyntämistä. Esimerkiksi liiallinen sinkin syöminen heikentää kuparin ja raudan aineenvaihduntaa. Seleeni ja metioniini auttavat rakentamaan vahvoja kavioita, mutta liialliset määrät puolestaan heikentävät sarveisen laatua. Kyse on ravintoaineiden tasapainon löytämisestä. 

Milloin kannattaa tarttua lisäravinteisiin?

Hevoset, joilla jo on hyvät kaviot eivät yleensä hyödy lisäravinteiden lisäämisestä niiden ruokavalioon. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että niiden ruokavalio on jo valmiiksi tarpeeksi tasapainoinen täyttämään myös kavioiden tarpeet. Näin ollen hyödyllisintä on varmistaa riittävä ja tasapainoinen ruokavalio ja syöttää kavioita tukevia lisiä vain niille, joilla on heikot ja halkeilevat kaviot ruokinnan tasapainosta huolimatta.  Jokainen hevonen on yksilö, ja niillä kaikille on yksilölliset kavioterveyttä tukevat tarpeet. Omistajan tulisinkin olla hereillä siitä, miten ruokavalion, liikunnan tai ympäristön muutokset vaikuttavat hevosen kavioihin, jotta kavioterveyttä uhkaaviin seikkoihin voidaan puuttua ajoissa.

Takaisin blogiin