Ikääntymisen merkkien ilmaantuminen hevosilla on yhtä yksilöllistä kuin ihmisillä. Osa hevosista säilyy loppuun saakka virkeinä ikinuorina ja joillakin vauhti hiipuu ja vaivat lisääntyvät jo aikaisemmin. ”Oikea”, kronologinen ikä voi olla hyvin vaihteleva eikä ikä aina vastaa ikääntymisprosessia. Tyypillisimmin ikääntymisen merkkejä alkaa hevosissa esiintyä 16 -18 vuoden paikkeilla. Vuosien kertyessä yleisimpiä merkkejä iästä ovat mm. notkoselkä ja lihasmassan väheneminen, silmien yläpuolella olevien kuoppien syveneminen, karvan laadun huononeminen, harmaantuminen ja jäykkyys liikkuessa. Myös hampaiden kunto saattaa aiheuttaa haasteita iäkkäälle hevoselle. Virikkeiden ja säännöllisen liikunnan lisäksi ravinnolla on suuri merkitys hevosen hyvinvointiin ja toimintakyvyn ylläpitoon.
Hevoset elävät nykyään keskimääräistä pidempään ja siksi on tärkeää myös huolehtia iäkkään hevosen erityistarpeista ja hyvinvoinnista. Iän myötä hevosen aineenvaihdunta sekä suolisto hidastuvat, suoliston bakteerikanta heikkenee ja erityisesti ruuansulatuksen ja ravintoaineiden imeytyminen huonontuu. Kun ruoka ei enää imeydy samalla tavalla, heikkenee myös hevosen lihavuus- ja lihaskunto aiempaan verrattuna. Tästä syystä vanhemmat hevoset tarvitsevat usein extraravinteita, jottei luusto haurastuisi ja lihakset surkastuisi ennen aikojaan. Laihtumista voidaan estää hyvälaatuisella ja lehtevällä heinällä. Hyvä heinä sisältää yhtä paljon lehteä ja kortta ja on väriltään vaaleanvihreää. Vanha hevonen ei mielellään syö kortista heinää, joka on tyypillisesti myös vähemmän ravinteikasta. Vanhan hevosen ruuansulatus sulattaa kuitua heikommin kuin nuoren hevosen, joten kuidun sulavuus on iäkkäälle tärkeä asia. Hyvälaatuinen, hygienialtaan hyvä säilöheinä voi olla maittavampaa ja huonohampaiselle helpompi pureskella kuin kortinen kuivaheinä. Hampaiden kunto onkin asia, josta kannattaa pitää huoli iäkkään hevosen kanssa.
Senioreiden ravinnossa huomioitavaa
Erityisesti laidunkauden ulkopuolella senioreille kannattaa tarjota vitamiinipitoisia ja yleiskuntoa vahvistavia yrttejä yleisen virkeyden lisäämiseksi ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Vitamiinien ja kivennäisaineiden lisääminen voi parantaa suorituskykyä ja merkittävästi parantaa hevosen elämänlaatua. Vitamiinien ja hivenaineiden tulisi olla peräisin mahdollisimman hyvin hyödynnettävistä lähteistä. A, C, D, ja E-vitamiinit sekä sinkki, seleeni ja magnesium ovat tärkeitä vanhenevalle hevoselle. A-vitamiinin esiastetta saa mm. porkkanoista, C-vitamiinia ruusunmarjasta, tyrnistä, nokkosesta ja voikukanlehdistä. E-vitamiini imeytyy parhaiten luonnollisena versiona, josta riittää myös pieni määrä. E-vitamiini on voimakas antioksidantti ja antioksidanttien on todettu auttavan ikääntymisen oireisiin. B-vitamiini on hyödyllinen lihaksistolle ja ruuansulatukselle.
Lisäenergian lähteinä toimivat hyvin kasviöljyt, mm. hamppu- ja pellavaöljyt sekä rypsi- ja auringonkukkaöljyt. Hamppu on hyvä seniorihevosen lisä erityisesti helpommin sulavana rouheena, sillä se sisältää runsaasti ruuansulatusta hyödyttävää kuitua, tärkeitä omega-rasvahappoja sekä hyvälaatuista valkuaista. Seniorihevosen ruokavalion olisi hyvä sisältää valkuaista vähintään 12 prosenttia, tai jopa 14-16 prosenttia, sillä vanhan hevosen keho tarvitsee enemmän proteiinia pitääkseen lihakset hyvässä kunnossa. Esimerkiksi spirulina ja hamppuproteiinipelletti ovat hyviä valkuaisen lähteitä. Omega-rasvahapot tukevat immuunijärjestelmää ja torjuvat elimistön matala-asteista tulehdusta.
Iäkkäiden tyypillisimmät vaivat
Mikäli iäkäs hevonen ei ruokinnasta huolimatta pysty ylläpitämään riittävää painoa ja lihasmassaa, on syytä tutkia sen hampaat ja loistilanne. Verinäytteistä on mahdollista nähdä krooniset infektiot tai maksan ja/tai munuaisten toimintahäiriöt, jotka usein liittyvät ikään. Vanhenevilla hevosilla voi olla myös imeytymishäiriöitä tai muita ruuansulatushäiriöitä. Ähkyjen välttämiseksi tulee huolehtia riittävästä juomisesta.
Vanhempien hevosten check-listaan kuuluvat myös yleiset eläinlääkäritarkistukset, jotta mahdolliset ikään liittyvät sairaudet havaittaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Iän ja juostujen kilometrien myötä niveliin syntyy kulumia, jotka voivat aiheuttaa jäykkyyttä, ontumista ja nivelrikkoa. Ikääntyvälle hevoselle tärkeää on jatkuva pieni liike, eli riittävän kokoinen tarha ja säännöllinen liikunta. Nivelvaivoihin on saatavilla erilaisia täydennysrehuja, joista yleisimpiä ovat glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, MSM, kollageenit, hyaluronihappo ja omega-rasvahapot. Näiden avulla voidaan lisätä ruston uusiutumista ja nivelnesteen tuotantoa nivelten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Myös ruusunmarjasta on todettu olevan apua nivelvaivoihin.
Iäkkäämmillä hevosilla on yleistynyt PPID eli cushingin syndrooma. Siihen liittyviä oireita ovat mm. pitkä ja huonosti kesäkarvaan vaihtuva karva, lihasmassan kato erityisesti selässä ja ylilinjassa, apaattinen olemus sekä kaviokuume. Näiden hevosten ruokinnassa on tärkeä välttää suuria hiilihydraattimääriä, erityisesti sokerien ja tärkkelysten määrää on syytä tarkkailla. Iäkkäillä hevosilla tyypillinen vaiva on myös munuaisten toiminnan heikentyminen. Näissä tapauksissa hevosen tulisi saada ravinnostaan vain tarvittava määrä valkuaista, mutta ei ylimääräistä. Lisäksi valkuaisen laatuun olisi hyvä kiinnittää huomiota. Vähän hyvälaatuista proteiinia on parempi kuin suurempi määrä heikompilaatuista.
Lähteet:
Margaret Wilson: A Helping Hand For older horses During the Winter
Marr C.M Cardiopulmonary disease in the geriatric horse, BEVA congress 2009
Chandler K. Ocular disorders in the geriatric horse, BEVA congress 2009
Du Toit N. Dental disease and management in the geriatric equid, BEVA Congress 2009
Jarvis N. Optimal Nutrition of the geriatric horse, BEVA congress 2009
Iowa State University: Feeding the senior Horse. https://www.extension.iastate.edu/equine/feeding-senior-horse