Näin toimii hevosen ruuansulatus - Chia de Gracia FI

Näin toimii hevosen ruuansulatus

Hevosen ruuansulatus

Laiduntava hevonen tarttuu ruohoon etuhampaillaan, mutta pureskelee sen poskihampaillaan. Pureskelunopeus vaihtelee ravinnon koostumuksen ja hevosen mukaan, mutta yleisesti voidaan sanoa, että yhden kaurakilon syömiseen kuluu noin kymmenen minuuttia, yhden heinäkilon pureskeluun noin 40- 50 minuuttia. Hevosen vatsalaukku on suunniteltu jatkuvaan rehunkäsittelyyn ja pieniin annoksiin. Siksi vatsalaukun koko ei ole järin suuri. Jatkuvaan syömiseen suunniteltu vatsalaukku erittää vatsahappoja jatkuvasti. Vatsahapoilla on tärkeä merkitys rehunsulatukselle, eikä niiden happamoittavaa vaikutusta tule estää. Ongelmia saattaa syntyä silloin, jos hevosta ruokitaan harvoin.  Pitkät ruokintavälit saattavat altistaa hevosen vatsahaavalle.

VATSALAUKKU: Hevosen vatsalaukku jakaantuu kolmeen eri osaan. Ensimmäinen osa vastaa mikrobikäymisestä. Toinen osa erittää entsyymejä, vatsahappoja ja limaa. Kolmas osa tuottaa limaa ja sekoittaa rehun ruuansulatusnesteiden kanssa. Tämä on tärkeää normaalille ja toimivalle ruuansulatukselle. Jos hevonen on ahne, ja se syö liian nopeasti tai sille annetaan kerralla liian suuria määriä vatsassa nopeasti etenevää ruokaa (esim.viljaa), rehu ei ehdi riittävästi sekoittua ruuansulatusnesteiden kanssa ja tästä saattaa seurata ruuansulatushäiriöitä.

OHUTSUOLI: Normaalikokoisen hevosen ohutsuoli on noin 20 - 25 metriä pitkä. Syöty rehu kulkee ohutsuolen läpi noin puolessatoista tunnissa. Osa rehun ravintoaineista imeytyy verenkiertoon jo ohutsuolesta, osa jatkaa kulkuaan paksusuoleen lisäpilkkoutumista varten. Proteiinien hajotus ohutsuolessa on tehokkainta silloin, kun valkuaispitoinen väkirehu annetaan hevoselle noin kaksi tuntia karkearehun eli heinän syöttämisen jälkeen.


Ohutsuoli on proteiinien hajotuksen lisäksi myös tärkeä rasvojen imeytymispaikka. Hevosen ruuansulataus pystyy melko tehokkaasti käyttämään hyväkseen rasvoja ja rasvojen lisäyksestä ruokavalioon voi olla hyötyä erityisesti kestävyyslajeja treenaaville hevosille sekä kovassa työssä oleville hevosille. Rasvat käytetään joko suoraan energian lähteenä tai niitä varastoidaan tilapäisesti rasvakudoksiin. Suositeltavan rasvakerta-annoksen maksimikoko on noin 2 dl,  muutoin ylijäämärasvat huonontavat kuituisten hiilihydraattien hajotusta paksusuoleen kulkeutuessaan. Myös viljan kerta-annoksen määrää kannattaa rajoittaa ja tärkkelyksen kerta-annos ei saisikaan ylittää 4g/kg ruumiinpainoa. 500 kiloiselle hevoselle tämä tarkoittaa noin 3-4 kiloa kauraa, joka sisältää noin kaksi kiloa puhdasta tärkkelystä.

PAKSUSUOLI JA UMPISUOLI: Hevosen paksusuoli on noin 7- 8 metriä pitkä. Ruuansulatuksen mikrobitoiminta käynnistyy umpisuolessa ja paksusuolessa.  Mikrobien hajotustyön tuloksena syntyy lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka imeytyvät verenkiertoon, ja jotka toimivat hevosen energian lähteenä. Hevosen suolistobakteerien määrä on valtava: yli puolet lannan kuivapainosta on bakteereita. Bakteerien tekemä pilkkominen on hidasta, ja siksi rehun täytyy pysyä paksusuolessa ja umpisuolessa kauan, noin 20 tuntia molemmissa.

Hevosen suoliston mikro-organismien ja eri bakteerien määrä voi muuttua radikaalisti yhdenkin vuorokauden aikana. Mikrobien määrät ja lajikkeet riippuvat ravinteiden saatavuudesta (erityisesti tärkkelyksen ja proteiinien) sekä ympäristön happamuudesta.  Viljapitoiseen ruokintaan sopeutuneen hevosen umpisuolen bakteerit ovat tehottomampia heinän hajottajia kuin pääasiassa heinää syöneen hevosen bakteeristo.  Viljojen ja heinän suhteellisen osuuden muuttamien ruokinnassa vaikuttaa siis merkittävästi myös hevosen ruuansulatukseen. Mikrobimuutoksia aiheuttavat myös muutokset ruokintatiheydessä. Mikrobikäymisessä syntyy aina myös kaasuja, jotka imeytyvät verenkiertoon, poistuvat peräaukon kautta tai osallistuvat happiaineenvaihduntaan. Jos kaasujen tuotanto ylittää poistokapasiteetin, seurauksena voi olla ähky. Rehumassan edetessä hevosen ruuansulatuksessa peräsuolta kohti se kiinteytyy vähitellen veden ja erilaisten ionien imeytyessä verenkiertoon.

Rehunkulku ruuansulatuskanavassa:
-    vatsalaukku 1-6 tuntia
-    ohutsuoli 1-2 tuntia
-    umpisuoli 15-20 tuntia
-    paksusuoli 18-24 tuntia
-    peräsuoli 1-2 tuntia

Yhteensä 36-54 tuntia.

Lähde: http://hevosenruokinta.blogspot.fi

Takaisin blogiin