Tiesitkö, että hevonen voi hikoilla 10-15 litraa tunnissa fyysisen rasituksen aikana ja menettää samalla elimistöstään jopa 100 grammaa suolaa? Nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa oleellisesti hevosen palautumiseen ja suorituskykyyn. Neste- ja elektrolyyttitasapainosta huolehtiminen on yllättävän helppoa oikeilla ohjeilla.
Hevosen tarvitsemat elektrolyytit ovat natrium, kloridi, kalium, magnesium ja kalsium. Niillä kaikilla on elintärkeitä tehtäviä ja ne vaikuttavat koko elimistön toimintaan, kuten hevosen nestetasapainoon, verenkiertoon, ruuansulatukseen, happo-emästasapainoon, lihasten toimintaan sekä suorituskykyyn.
Miksi hevonen tarvitsee suoloja?
Hevonen menettää hikoillessaan merkittäviä määriä suoloja ja kivennäisaineita eli elektrolyyttejä.
Jos menetettyjä nesteitä, suoloja ja elektrolyyttejä ei korvata, hevonen alkaa nopeasti kärsiä nestehukasta, jolloin seurauksena on dehydraatio eli kuivuminen, mikä vaikuttaa hevosen suorituskykyyn. Liian alhainen elektrolyyttipitoisuus voi aiheuttaa hevoselle lihaskramppeja ja uupumusta. Siksi hikoileva hevonen tarvitsee elektrolyyttejä korvaamaan rasituksessa poistuneita suoloja ja kivennäisaineita.
5 vinkkiä – Näin voit huolehtia hevosesi nestetasapainosta:
1. Suoloissa on eroja
Suolakivi ei riitä hevoselle ainoaksi suolanlähteeksi, vaan hevosen rehuannokseen tulisi aina lisätä suolaa – kuten esimerkiksi meri- tai vuorisuolaa, jotka ovat puhdasta natriumkloridia.
Runsaasti hikoilevalle hevoselle kannattaa myös antaa mineraalisuolaa tai valmista elektrolyyttivalmistetta. Näin voit varmistaa, että hevosesi saa riittävästi myös kaliumia ja magnesiumia.
Huomioi myös, että suosittu himalajansuola sisältää enemmän mineraaleja kuin merisuola, mutta sen mineraalipitoisuus ei pelkästään riitä täyttämään voimakkaasti hikoilevan hevosen tarpeita.
2. Suolaa, suolaa, enemmän suolaa
Hevosen hiki on plasmaa suolaisempaa eli hiessä on enemmän siihen liuenneita aineita kuin plasmassa. Tästä syystä hevonen menettää hikoillessaan suhteessa enemmän suoloja ja elektrolyyttejä kuin ihminen, jonka hiki on veriplasmaa laimeampaa.
Hevosen elimistöstä poistuu virtsan ja lannan mukana 20-25 grammaa suolaa päivittäin. Raskaassa työssä hikoileva hevonen voi puolestaan menettää elimistöstään jopa yli 100 grammaa suolaa yhden tunnin aikana (1 dl karkeaa suolaa painaa 115 g). Näin ollen tarvittavan lisäsuolan määrä voi olla varsin huomattava esimerkiksi kuumana päivänä tehdyn treenin, kilpailun tai kuljetuksen jälkeen.
3. Vesi vanhin voitehista – mutta suolallakin on paikkansa
Jos runsaan hikoilun aiheuttama nestehukka korvataan juottamalla hevoselle pelkkää vettä, niin hevosen solujen ulkoisen nesteen suolapitoisuus laskee merkittävästi jo lyhyen ajan sisällä. Tällöin vesi imeytyy solujen sisään ja solut turpoavat, mikä voi johtaa lihaskramppeihin ja jopa sydämen rytmihäiriöihin.
Siksi vesi – vanhin voitehista, ei riitä yksin korvaamaan runsaasti hikoilleen hevosen nestetasapainoa.
Nopein keino korjata hevosen nestehukka kotikonstein on isotoninen suolaliuos. Isotonisen suolaliuoksen suolapitoisuus on sama kuin elimistön ja se saadaan sekoittamalla 9 grammaa meri- tai vuorisuolaa litraan vettä. Näin 10 litraan vettä tulee noin ¾ dl suolaa.
Hevonen kannattaa juottaa mahdollisimman pian hikoilun tai suorituksen jälkeen, sillä hevosen janontunne katoaa melko nopeasti. Juomiseen voi kannustaa myös CdG:n Mash the Pony-tuotteella, josta saa helposti maittavan ”pirtelön” tai After Work-puurolla. Hikoiltujen suolojen palautumiseen ne ei kuitenkaan yksin riitä.
4. Hevonen ei hyödy sokerista
Ihmisillä palautusjuomien sokerit ja aminohapot tehostavat natriumin imeytymistä. Hevosilla sen sijaan liika sokeri voi tutkitusti jopa hidastaa nestetasapainon palautumista. Tästä syystä sokeriton elektrolyyttivalmiste on paras hevoselle, myös hampaita ajatellen.
Chia de Gracian Electrolyte Up on 100 % luonnollinen, täysin sokeriton ja maittava elektrolyyttivalmiste, joka palauttaa hevosen elektrolyytti- ja nestetasapainon rankan suorituksen tai hikoilun jälkeen.
Punajuuri, voikukanjuuri ja -lehdet ovat erinomaisia luonnon omia elektrolyyttejä. Ne sisältävät runsaasti muun muassa kaliumia ja magnesiumia, jotka korvaavat elimistön elektrolyyttitasapainoa. Punajuuri antaa makeutta, joten Electrolyte Up on maittava ilman turhaa sokeria.
5. Elektrolyytteja ei voi tankata varastoon
Elektrolyyttejä ei voi tankata varastoon, mutta jos syötät elektrolyyttejä ennen raskasta kilpailua tai pitkää kuljetusta, voit varmistaa hevosesi nestetasapainon olevan kunnossa kilpailutilanteessa tai kuljetuksessa.
Samalla voit myös totuttaa hevosesi tietyn elektrolyytin makuun, jolloin elektrolyyttivajeen täydentäminen kilpailujen tai kuljetuksen aikana on helpompaa, kun veden maku ja haju on jo hevoselle tuttu. Tuttujen makuvesien käyttö voi helpottaa monen hevosen juomaan houkuttelua esimerkiski kisapaikalla.
Jos tiedät, että hevosesi tulee hikoilemaan runsaasti esimerkiksi kilpailun tai kuljetuksen aikana, voit juottaa Electrolyte Upia ennen hikoilua, sen aikana ja jälkeen.
On tärkeää myös muistaa, että hevonen menettää paljon nestettä ja elektrolyyttejä ripulin aikana, ja nämä nesteet ja elektrolyytit tulee korvata hevoselle mahdollisimman tehokkaasti.
Lähde: Hevostietokeskus