Luonnollinen ravinto voi tukea hevosen vatsan ja suoliston luonnollista terveyttä

Luonnollinen ravinto voi tukea hevosen vatsan ja suoliston luonnollista terveyttä

Hevosten omistajille tehdyn tutkimuksen mukaan mahahaava on yksi yleisimmistä syistä hevonen ruokavalion muuttamisessa. Haavaumista kärsivien hevosten ruokavaliomuutoksiin voi kuulua tiettyjen rehuaineiden lisääminen, karkearehuannoksen suurentaminen, viljan vähentäminen sekä erilaisten tervettä ruuansulatuskanavaa tukevien täydennysrehujen lisääminen. Luonnosta löytyy monia hevosten ruokavalioon sopivia aineksia, jotka voivat tukea maha-suolikanavan hyvinvointia, kuten haavaumien paranemista. Alla koostettuna muutamia tunnetuimpia rehuaineita ja niistä löytyviä tutkimuksia hevosten mahahaavojen hoidossa.

Mahahaavaa hoidetaan usein antasideilla. Antasidit ovat lääkkeitä, jotka neutraloivat mahan liikahappoisuutta. Ne peittävät haavaumien vaikutukset ja auttavat parantamaan niitä, mutta pitkäaikaisessa käytössä ne toimivat vastoin hevosen ruuansulatuksen toiminnan luonnollista fysiologiaa (24,25). Hevonen tarvitsee vatsahappoja, eikä niitä tule poistaa pitkäaikaisesti. Toisinaan hevosen elimistö voi reagoida liikahappoisuuslääkityksen loppumiseen hapon ylituotannolla, joka voi altistaa uusille haavaumille.

Haavaumat voivat olla koko hevosen ruuansulatuskanavan alueella, mutta yleisimmin niitä esiintyy mahalaukussa vatsan ylemmässä epiteelialueessa, sillä kyseinen alue altistuu eniten mahahapoille ja sieltä puuttuu muissa osissa olevat puolustusmekanismit.

Erilaiset ravintolisät voivat toimia eri tavoin ja niistä voi olla hyötyä ehkäisyssä ja lääkityksen jälkeisessä jatkohoidossa. Tässä artikkelissa ei käsitellä pektiini-lesitiinilisää, josta löytyy oma artikkelinsa tutkimustulosten laajuuden vuoksi.

HIIVAT

Hiivat ovat yksisoluisia organismeja, jotka asuvat hevosen ruuansulatuskanavassa luonnostaan. Yleisimmin hevosten rehuissa ja lisäravinteissa käytetään Saccharomyces-suvun hiivoja, joita on useita eri lajeja. Saccharomyces cerevisaie ja Saccharomyces boulardii ovat kaksi tutkituinta hiivalajia, joilla on pitkä lista dokumentoituja hyötyjä elimistön vastustuskyvylle sekä ruuansulatuskanavan hyvinvoinnille. Hiivoilla on probioottinen vaikutus. Ne tukevat takasuolen toimintaa edistämällä kuidunsulatusta, stabiloimalla suolen pH:ta ja parantamalla ravinteiden imeytymistä. Hiivoilla on tutkitusti hevosille monia ruuansulatuskanavan toimintaa ja hyvinvointia tukevia etuja, haavaumien riskin vähentäminen voi olla yksi niistä, mutta lisätutkimusta aiheesta tarvitaan vielä.

 Eräässä tutkimuksessa hevosia ruokittiin runsaasti tärkkelystä sisältävällä ruokavaliolla, joka alentaa suoliston pH:n tasoa. Tutkimuksessa pH:ta alennettiin tarkoituksella, sillä happamuus on tunnetusti haavaumien riskitekijä (1). Tutkimuksessa hiivalisä stabiloi näiden hevosten suoliston pH:ta vähentämällä suoliston happopitoisuutta ja tämä viittaa mahdollisiin hyötyihin paksusuolen haavaumien vähentämisessä.

PUNAJALAVA

Tutkimuksen (3) mukaan punalajanvankuori rauhoittaa ruuansulatuskanavan ärsytystä ja tukevan olemassa olevien haavaumien paranemista. Punajalavassa on korkea kasvilimapitoisuus sekä runsas kalsium, flavonoidi- ja vitamiinipitoisuus (2). Tutkimuksessa esiin nostetut  hyödyt perustavat siihen, että liukoinen kuitupitoisuus hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja pitää mahalaukun täydempänä pitempään. Lima sisältää anti-inflammatorisia ominaisuuksia, joka tukee limakalvosuojatoimintoa. Lisäksi se toimii prebioottina ja tukee hyödyllisten probioottisten mikro-organismien kasvua ruuansulatuskanavassa.

Ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa (3), punajalava johti oireiden paranemiseen itsearvioinnin perusteella niillä, joilla oli mahaärsytystä. Havaintotutkimus hevosilla (21) osoitti punajalavan liman merkittäviä hyötyjä haavaumien hoidossa. Neljän päivän punajalavahoito 198 hevosella, joilla oli haavaperäisiä ähkyoireita, johti tilanteen paranemiseen 85 prosentilla hevosista.  Samassa tutkimuksessa 23 hevosta, joilla oli mahahaavoja, paranivat käyttämällä punajalavalisää. Tulokset havaittiin ilman muita samanaikaisia hoitoja. Tutkimushavainnot näyttävät siis siltä, että punajalavankuoren tuottama lima parantaa elimistön omaa limakalvosuojaa ja vähentää mahalaukun ärsytystä.

ROHTOSALKORUUSU

Rohtosalkoruusunjuurta (althea officinalis) käytetään usein lievittämään hengitysteiden ärsytystä ja tulehdusta sekä rauhoittamaan ruuansulatuskanavaa. Rohtosalkoruusua on käytetty ruuansulatuksen tukena. Rohtosalkoruusun juuret sisältävät runsaasti polysakkaroideja, jotka muodostavat kasvilimaa, sekä flavonoideja, jotka tukevat terveitä soluja. Polysakkaroidit sitoutuvat limakalvoihin rauhoittamaan ärtyneitä soluja ja antioksidantti- ja antihistamiinivaikutukset voivat tukea terveiden solujen kasvua.

Rohtosalkoruusu voi tutkimusten mukaan auttaa vähentämään tulehdusta ja oksidatiivista stressiä maha-suolikanavassa sekä tukea kudosten paranemista (5).

Rohtosalkoruusua ei ole tutkittu laajasti hevosilla, mutta rottien ruokinta rohtosalkoruusunjuurella 14 päivän ajan ennen mahaympäristön kokeellista häirintää vähensi mahahaavojen määrää ja vakavuutta. Lisäksi oksidatiivinen stressi ja tulehduksellisen histamiinin vapautuminen vähenivät merkittävästi (4). In vitro-tutkimus osoitti, että rohtosalkoruusu voi tukea terveitä suolistosoluja muodostamalla suojakerroksen, mikä viittaa siihen, että rohtosalkoruusu helpottaa tämän suojakerroksen alla olevan kudoksen paranemista.

MESIANGERVO

Mesiangervo (Filipendula ulmaria) on luonnollinen salisyylihapon lähde, eli aspiriinin vaikuttavan aineen perusta. Aspiriinia käytetään yleisesti lääketieteessä kuumetta, tulehdusta ja kipua lievittävänä aineena. Mesiangervoa annetaan usein hevosille, joilla on niveltulehdus tai ruuansulatusongelmia, kuten liikahappoisuutta mahahaavaa tai muunlaista ruunasulatushäiriötä. Eläinkokeissa mesiangervo näyttää suojaavan mahahaavoilta (6), (7). Sitä lisätään usein suoliston terveyttä ylläpitäviin täydennysrehuihin lievittämään kipua ja ärsytystä. Mesiangervon tanniineilla näyttää olevan mahalaukun limakalvoa ja suoliston ärsytystä vähentävä ominaisuus. Salisylaatilla on anti-inflammatorisia ja kipua lievittäviä vaikutuksia. Hevosilla aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta luotettavien tulosten saamiseksi.

SINKKI

Sinkki on hevosille välttämätön hivenaine, jolla on monia erilaisia tehtäviä yleisen hyvinvoinnin kannalta. Sinkki osallistuu elimistön proteiinisynteesiin, immuunijärjestelmän toimintaan ja sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia. Se on erityisen tärkeä haavojen paranemiselle ja siitä voi olla hyötyä myös mahahaavojen ehkäisyssä. Sinkillä on sytoprotektiivinen vaikutus, mikä tarkoittaa, että se auttaa stimuloimaan liman tuotantoa ja tehostamaan verenkiertoa suoliston limakalvoille (8). Sinkki oletetusti parantaa limakalvosuojaa maha-suolikanavassa, tukee verenkiertoa maha-suolikanavan limakalvoilla ja edistää kudosten korjausta (9). Sinkki on välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan hevosen ruokavaliossa ja sen lisääminen saattaa auttaa vähentämään haavaumia.

Sinkkisulfaattia on käytetty ihmisillä mahahaavojen hoitoon useiden vuosien ajan (11, 12, 13.) Rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin sinkin hyödyt haavaumien kehittymisen ja vaikeusasteen vähentämisessä. Rotilla, joiden ruokavaliossa oli sinkin puutetta, haavaumat paranivat vähemmän kuin niillä, joiden ruokavaliossa oli riittävästi sinkkiä (10).

Eräässä hevosille tehdyssä tutkimuksessa käytettiin ruuan puutetta aiheuttamaan haavaumia. Metioniini on välttämätön aminohappo, jonka määrä hevosten ruokavaliossa on usein puutteellinen. Tutkimuksessa 32 hevosella haavaumia hoidettiin omepratsolilla, minkä jälkeen annettiin sinkki-metioniinilisää 49 päivän ajan. Vakavuus väheni sinkki-metioniinilisällä eli sinkki-metioniinilisä osoitti potentiaalin vähentää haavaumien uusiutumista. Kyseisestä tutkimuksesta kuitenkin puuttui kontrolliryhmä, joten vertailu koeryhmien välillä ei ole mahdollista. Tutkimus antaa kuitenkin alustavia oletuksia siitä, että sinkistä voi olla hyötyä mahahaavojen paranemiseen.

TYRNI

Tyrnimarjat (Hippohphae rhamnoides) ovat osoittaneet lupaavia vaikutuksia ihmisillä mahahaavojen vähentämisessä. Tyrnimarjat sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita, joita käytetään haavojen paranemiseen ja kudosten korjaamiseen (15). Se sisältää myös aminohappoja, jotka ovat proteiinien rakennuspalikoita.  Tyrni sisältää paljon C- ja E-vitamiineja, joilla on antioksidanttisia ja kudosten hyvinvointia vaikutuksia. Tyrnin sisältämä prosyanidiini voi edistää limakalvosolujen paranemista ja korjausta lisäämällä kasvutekijöitä. Myös tyrnin aminohapot voivat tukea proteiinisynteesiä ja auttaa kudosten korjaamisessa.

Rotilla tehdyssä tutkimuksessa tyrnimarjauute näytti sekä ehkäisevän että hoitavan suurista etikkahappopitoisuuksista johtuvia haavaumia (16). Vaikka alustavat tulokset jyrsijöistä ovat lupaavia, hevosista näyttöjä on vielä vähän. Hevosilla tehdyistä tutkimuksia on saatu sekalaisia tuloksia ja lisää tutkimusta tarvitaan (17), (18).

LAKRITSIJUURI

Lakritsijuuri eli Glycyrrhiza glabra on yksi vanhimmista ihmisen tuntemista rohdosvalmisteita. Sitä on perinteisesti käytetty erilaisten ruuansulatusvaivojen, mukaan lukien narästys ja refluksi, hoitoon ja lievittämiseen. Lakritsijuuri sisältää saponiineja, jotka ovat karvasmakuisia kasviglykosideja, joilla on biokaktiivisia vaikutuksia elimistössä. Saponiinit voivat vaikuttaa parantaen suolen limakalvoesteen eheyttä. Lakritsilla voi olla erilaisia vaikutustapoja haavaumiin. Se voi stimuloida limakalvojen limatuotantoa, estää tulehdusta edistäviä välittäjiä, kuten prostaglandiini E2:ta ja vähentää tulehdusta vähentävien välittäjien hajoamista. Lakritsiuutetta käytetään usein ihmisillä mahalaukun ärsytyksen vähentämiseen. Ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa potilaat ilmoittivat oireiden merkittävästä vähenemisestä, kun heille annettiin lakritsiuutetta. Itsearviointiasteikolla arvioituna lakritsi oli tehokkaampi kuin yleisesti käytetyt antasidit vähentämään ärsytystä (19,20). Jyrsijöillä lakritsi näyttää olevan tehokas sekä haavaumien ehkäisyssä että hoidossa. Rottakokeissa uutetulla lakritsilla on tulehdusta estäviä vaikutuksia, jotka ovat saman tyyppisiä kuin tavanomaisella lääkehoidolla (22, 23). Toinen rotilla tehty tutkimus osoitti lakritsilla haavaumia estäviä vaikutuksia, kun haavaumat oli aiheutettu aspiriinilla (23).

Toistaiseksi ei ole olemassa tutkimuksia, jotka arvioivat lakritsin vaikutuksia erikseen hevosilla, joilla on haavaumia (21). Lisää tutkimusta ja tietoa tarvitaan, jotta voitaisiin ymmärtää, kuinka se voisi hyödyttää mahahaavasta kärsiviä hevosia.

Viitteet:

  1. Medina B. et al. Effect of a preparation of Saccharomyces cerevisiae on microbial profiles and fermentation patterns in the large intestine of horses fed a high fiber or a high starch diet. J Anim Sci. 2002.
  2. Setright R. Prevention of symptoms of gastric irritation (GERD) using two herbal formulas: an observational study.. J Aust Tradit Med So, 2017.
  3. McCullough R.W. Expedited management of ulcer, colic and diarrhea in 209 horses: An open-labelled observational study of a potency-enhanced sucralfate-like elm phyto-saccharide. J Vet Med Anim Health. 2013.
  4. Zaghlool, S.S. et al. Protective effects of ginger and marshmallow extracts on indomethacin-induced peptic ulcer in rats. J Nat Sci Biol Med. 2015.
  5. Deters, A. et al. Aqueous extracts and polysaccharides from Marshmallow roots (Althea officinalis L.): Cellular internalisation and stimulation of cell physiology of human epithelial cells in vitro. J Ethnopharm. 2010.
  6. Samardzic, S. et al. Antioxidant, anti-inflammatory and gastroprotective activity of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. and Filipendula vulgaris Moench. J Ethnopharm. 2018.
  7. Barnaulov, O.D. and Denisenko, P.P. Anti-ulcer action of a decoction of the flowers of the dropwort, Filipendula ulmaria (L.) Maxim. Farmakol Toksikol. 1980.
  8. Lin P.H. et al. Zinc in wound healing modulation. Nutrients, 2018.
  9. Sharir H. et al. Zinc released from injured cells is acting via the Zn2+-sensing receptor, ZnR, to trigger signaling leading to epithelial repair. J Biol Chem. 2010.
  10. Watanabe T. et al. Zinc deficiency delays gastric ulcer healing in rats. Dig Dis Sci. 1995.
  11. Yazdanpanah K. et al. Efficacy of Zinc Sulfate in Peptic Ulcer Disease: A Randomized Double-Blind Clinical Trial Study. J Clin Diagn Res. 2016 Aug.
  12. D J Frommer et al. The healing of gastric ulcers by zinc sulphate. Med J Aust. 1975 Nov 22.
  13. Yazdanpanah K. et al. Efficacy of Zinc Sulfate in Peptic Ulcer Disease: A Randomized Double-Blind Clinical Trial Study. J Clin Diagn Res. 2016 Aug.
  14. Loftin P. et al. Evaluating Replacement of Supplemental Inorganic Minerals with Zinpro Performance Minerals on Equine Gastric Ulcers. J Vet Intern Med. 2012.
  15. Yang B.R. & Kallio H. Composition and physiological effects of sea buckthorn (Hippophae) lipids.. Trend Food Sci Tech, 2002.
  16. Xing J. et al. Effects of sea buckthorn (HippophaÎ rhamnoides L.) seed and pulp oils on experimental models of gastric ulcer in rats. Fitoterapia. 2002.
  17. Reese R.E. et al. Effects of seabuckthorn berry extract (Seabuck Complete) on prevention and treatment of gastric ulcers in horses. In: White NA, ed. . Proceedings 9th International Equine Colic Research Symposium. 2008.
  18. Huff N.K. et al. Effect of Sea Buckthorn Berries and Pulp in a Liquid Emulsion on Gastric Ulcer Scores and Gastric Juice pH in Horses. J Vet Intern Med. 2012.
  1. Ahmad B.A. et al. Reviews of herbal and their secondary metabolites in the treatment of ulcerative colitis and peptic ulcer. J Appl Pharma Sci, 2014.
  2. Setright R. Prevention of symptoms of gastric irritation (GERD) using two herbal formulas: an observational study.. J Aust Tradit Med So, 2017.
  3. Munsterman A.S. et al. Evaluation of a Chinese herbal supplement on equine squamous gastric disease and gastric fluid pH in mares. J Vet Intern Med. 2019.
  4. Aly A.M. et al. Licorice: A possible anti-inflammatory and anti-ulcer drug.. Pharm Sci Tech, 2005.
  5. Sebai H. et al. Protective effect of artemisia campestris extract against aspirin-induced gastric lesions and oxidative stress in rat.. RSC Adv, 2014.
  6. Sykes B.W. A free ride: Is long-term omeprazole therapy safe and effective?. Equine Vet Ed, 2021.
  7. Melo S.K.M. et al. A proton-pump inhibitor modifies the concentration of digestion biomarkers in healthy horses.. J Equine Vet Sci, 2014.

Suomennettu ja referoitu alkuperäisestä MadBarnin artikkelista.

Takaisin blogiin