Muutamien viime vuosien aikana tietoisuus erilaisten ravintolisien, erityisesti pektiinin ja lesitiinin hyödyistä terveen mahan ja suoliston limakalvojen ylläpitämisessä on lisääntynyt merkittävästi. Lesitiinillä ja pektiinillä on kyky puskuroida vatsahappoja, suojata ruuansulatuselimistön limakalvoja ja nostaa vatsalaukun pH:ta. Lääkehoidot ovat toimiva keino haavaumien paranemiseen, mutta eivät poista uusiutumisen riskiä hoidon jälkeen. Luonnolliset ravintolisät ovat suositeltavia, sillä ne tukevat hevosen kehon luontaista biologiaa, edistävät haavaumien paranemista ja ylläpitävät suoliston limakalvoestetoimintoa.
Mahahaava on hevosilla yleinen ongelma. Vaiva ei koske vain suoritushevosia, vaan myös harraste- ja seurahevosia. Hevosen ruoansulatuskanava ja erityisesti mahalaukku on sopeutunut laiduntamiseen ja jatkuvaan ruuan sulattamiseen.
Hevosen mahalaukku jaetaan kahteen osaan: epiteeli- ja rauhasmahaan. Nämä osat ovat erilaisia sekä rakenteeltaan että tehtäviltään. Vaaleampi epiteeliosa on ihomaista, yksinkertaista pintaa, jonka tarkoitus on toimia lähinnä rehuvarastona. Epiteeliosassa ei ole suojaavaa limakerrosta. Luonnostaan punakampi rauhasosa puolestaan on hyvin aktiivinen toiminnoiltaan. Tämän alueen limakalvo tuottaa mm. suolahappoa, muita ruoansulatusnesteitä ja limaa. Lima suojaa mahalaukun limakalvoa suolahapon happamuudelta. Suolahappoa erittyy hevosen mahalaukkuun jatkuvasti – ei siis vain syödessä tai mahan ollessa täynnä. Rehumassa ja sylki puskuroivat hapon vaikutusta luontaisesti. Hevonen voi saada mahahaavan kumpaan tahansa näistä osista tai jopa molempiin. Tällä hetkellä tehokkain lääkehoito on useimmiten protonipumpun salpaaja omepratsoli tai yhdistelmähoito sulkralfaatin kanssa.
Pektiini ja lesitiini – luonnolliset ”pinnoiteaineet”
Pektiini on vesiliukoinen kuitu, jota löytyy hedelmien, mukuloiden kasvien varsien soluseinistä. Alhaisen pH:n ollessa läsnä pektiini muodostaa geelimäisen liuoksen, joka auttaa puskuroimaan mahahappoja. Pektiini on kuitutyyppi, jolla on prebioottisia hyötyjä. Pektiinejä käytetään elintarviketuotannossa geelimäisen koostumuksen aikaansaamiseksi.
Lesitiini on luonnossa esiintyvä fosfolipidi, jota löytyy eläinten ja kasvien solukalvoista. Yleisimmin se on johdettu soijapavuista. Fosfolipidit koostuvat kemiallisesti pääasiallisesti rasvahapoista (omega-6- ja -3), jotka ovat kiinnittyneet glyserolin päihin ja jotka hylkivät vettä.
Mitä hyötyä näistä sitten on hevoselle? Kuten edellä mainittiin, alhaisen pH:n ollessa läsnä, pektiini muuttuu geeliksi ja sitoutuu mahalaukun sappihappoihin. Tämä lisää mahahapon puskurointikykyä (eli tekee siitä vähemmän hapanta) ja luo limakalvomaisen suojan mahan rauhasalueelle. Lesitiini puolestaan auttaa stabiloimaan hevosen mahan luonnollista fosfodilipidikerrosta. Happamissa olosuhteissa lesitiini hajoaa reaktiivisten fosfolipidien seokseksi, joka auttaa muodostamaan vettähylkivän esteen mahan seinämän kudoksen ja mahalaukun sisällön välille ja vahvistamaan limakalvoa. Se siis hylkii mahahapon pois mahalaukun seinämästä ja suojaa siten herkkää limakalvoa. Pektiini-lesitiini yhdistelmä lisää rasvojen sulavuutta, mikä vähentää hapon tuotantoa. Yhdistelmä toimii erinomaisesti myös erilaisia kipulääkkeitä käyttäville hevosille limakalvosuojana. Useiden tutkimusten mukaan lesitiini ja pektiini ovat erittäin lupaavia hevosen haavaumien ehkäisyssä ja hoidossa.
Lääkehoito ja jatkohoito
Nykyiset lääkehoidot helpottavat hevosen tilaa useimmissa tapauksissa. On kuitenkin hyödyllistä harkita hoidon jälkeen pidempiaikaista ratkaisua, jotta voidaan maksimoida lääkehoidon tuomat hyödyt, tukea herkkää suolistoympäristöä ja varmistaa, että hevosen ruuansulatusjärjestelmä toimii oikein. Tavoitteena on estää haavaumien uudelleensyntyminen.
Niin toimiva kuin omepratsoli onkin, sen pitkäaikainen käyttö ei ole suositeltavaa. Miksi? Ensinnäkin se poistaa lähes kokonaan mahahapon. Mahahappoja ei pidä ajatella vain haittana, jotka pitää poistaa, sillä hapoilla on useita tärkeitä tehtäviä. Ilman mahahappoja hevonen voi kärsiä proteiinivajeesta, mikä voi johtaa lihasten menettämiseen, immuunitoiminnan heikkenemiseen, heikkoon ruuansulatukseen tai hormonaaliseen epätasapainoon. Lisäksi mahahapot ovat hevosen ensimmäinen puolustuskeino esimerkiksi maasta suun kautta kehoon saatavia haitallisia mikrobeja vastaan. Lisäksi omepratsoli estää kalsiumin ja magnesiumin sekä muiden kivennäisaineiden imeytymistä, mikä taas saattaa vahingoittaa elimistön aineenvaihduntareittejä ja luuston terveyttä. Näin ollen omepratosia von suositeltavaa käyttää lyhytaikaisena ensisijaisena hoitona ja lesitiini-pektiinilisää pidempiaikaisena jatkohoitona.
Altistavat tekijät
Aina ei ole mahdollista selvittää syytä hevosen mahahaavan puhkeamiselle, mutta on tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa haavaumariskiin.
- Epäsäännölliset ruokintajata ja pitkät ruokintavälit. Mahahaavat lisääntyvät, jos mahalaukku on tyhjänä yli kuusi tuntia.
- Ruokavalion ainesosat ja koostumus, kuten runsaasti viljaa tai tärkkelystä sisältävä ruokavalio. Tämä lisää ruuansulatuselimistön happamuutta.
- Kova treenaaminen ja kilpaileminen.
- Sosiaalinen stressi, kuten muutto tai tallinvaihdos muutokset laumassa.
Mahahaavaoireisiin on syytä suhtautua tarkkaavaisesti, sillä jopa noin 90 %:lla kilpahevosista, 60 %:lla aktiivisessa käytössä olevista hevosista ja 57 %:lla varsoista on mahahaava. Omistajan on tärkeää oppia tunnistamaan tyypilliset oireet, kuten hampaiden narskuttelu, ähkyt, lisääntynyt syljeneritys, laihtuminen, ruokahalun menetys, alentunut suorituskyky, luonteessa havaitut muutokset ja huono karvapeite.
Lesitiiniä ja pektiiniä sisältävät CdG-tuotteet:
Protect That Tummy 2-4 kg alkaen 55,90 €
Lähteet:
[1] Venner, M., Lauffs, S., Deegen, E., 1999. Treatment of gastric lesions in horses with pectin-lecithin complex. Equine Veterinary Journal Supplement, April, 29, 91-96.
[2] Sykes, B.W., Sykes, K.M. & Hallowell, G.D., 2013. Efficacy of a combination of a unique, pectin-lecithin complex (Apolectol), live yeast, and magnesium hydroxide in the prevention of EGUS and faecal acidosis in Thoroughbred racehorses: A randomized, blinded, placebo-controlled clinical trial. Equine Veterinary Journal, 45, 16.
[3] Woodward, M.C., Huff, N.K., Garza, Jr., F., et.al., 2014. Effect of pectin, lecithin, and antacid feed supplements (Egusin) on gastric ulcer scores, gastric fluid pH and blood gas values in horses. Eleventh International Equine Colic Research Symposium, Dublin, Ireland, July 2014, 7-10.
[4] Another option is a lecithin/apple pectin supplement called Starting Gate (SBS Equine Products).
[5] Melo S.K.M. et al. A proton-pump inhibitor modifies the concentration of digestion biomarkers in healthy horses.. J Equine Vet Sci, 2014.
[6] Murray M.J. Grady T.C. The effect of a pectin-lecithin complex on prevention of gastric mucosal lesions induced by feed deprivation in ponies. Equine Vet J. 2010.
[7] Videla R. Andrews F.M. New perspectives in equine gastric ulcer syndrome. Vet Clin North Am Equine Prac. 2009.
[8] Murray M.J. Grady T.C. The effect of a pectin-lecithin complex on prevention of gastric mucosal lesions induced by feed deprivation in ponies. Equine Vet J. 2010.
[9] Sanz M.G. et al. Efficacy of a pectin?lecithin complex for treatment and prevention of gastric ulcers in horses. Vet Rec. 2014.
[10] Neito J.E. et al. Prevalence of gastric ulcers in endurance horses – a preliminary report. Vet J. 2004.
[11] Andrews F.M. et al. Effect of a pelleted supplement fed during and after omeprazole treatment on nonglandular gastric ulcer scores and gastric juice pH in horses.. Equine Vet Ed. 2015.