Hevosen ähkyriski kasvaa talvella

Hevosen ähkyriski kasvaa talvella

-       tammi-helmikuu ähkytilastoinnin kärkeä 

Ähkyjä esiintyy eniten syksyllä ja talven kylmillä pakkaskeleillä. Aina syytä ähkyyn ei löydy, tai taustalla voi olla altistava sairaus, mutta arjen rutiineilla, kuten ruokinnalla, liikunnalla ja riittävällä juomisella on mahdollista pienentää ähkyjen riskiä.

Hevosen ruuansulatuselimistö on kehittynyt syömään ruohokasveja pieniä määriä vuorokauden ympäri. Pohjoismaissa laidunnus on mahdollista vain melko lyhyen aikaa vuodesta ja loppuaika meillä eletään ns. sisäruokintakautta, eli kuivattua heinää säännöstellysti. Tarhoissa myös liikkuminen, joka stimuloi hevosen ruuansulatuksen toiminta, on laiduntamista vähäisempää. Monet ähkyt ovat yhteydessä ruokinnan muutoksista johtuviin suoliston pieneliökannan muutoksiin ja siksi syksyllä ähkyjä, erityisesti kaasuähkyjä, esiintyy enemmän, kun hevoset siirtyvät laidunelämästä tarhakauteen.

Talvella haaste on riittävä juominen

Talvisin ähkyjen taustalla on useimmiten riittämätön veden kulutus. Hevoset vähentävät kylmän veden juomista ja tämä altistaa ummetusähkyille.  

Ruotsalaisen Agrian1 tekemän tilastoinnin mukaan ähkyjen määrä on suurin tammi-helmikuussa. Tänä aikana Ruotsissa tilastoidaan tuhansia ähkyjä, kun koko vuoden osuus on noin 4500. Myös Suomessa korvataan Pohjola Vakuutuksen2 mukaan eniten hevosille sattuneita ähkyjä tai mahahaavoja, joiden seurauksena hevosia joudutaan hoitamaan tai huonoimmissa tapauksissa lopettamaan.

Agrian selvityksen mukaan suurimmat aiheuttajat ovat kylmyydestä johtuva liikkumisen vähentyminen ja riittämätön juominen johtuen huonosti saatavilla olevasta vedestä. Talviähkyjen välttämiseksi on tärkeää, että hevosilla on saatavilla puhdasta, ei-jäätynyttä vettä jatkuvasti, myös tarhoissa. Hevoset juovat enemmän, jos vesi ei ole aivan kylmää vaan haaleaa. Näin ollen lämmitetty tai eristetty vesiastia tarhassa voi olla ratkaisu veden jäätymisen välttämiseksi.

”Hevoset juovat enemmän, jos niillä on saatavilla raikasta ja haaleaan vettä ja ihannetapauksessa sitä olisi saatavilla jatkuvasti. Vähentynyt veden saanti on merkittävä ähkyille altistava tekijä”, sanoo eläinlääkäri Anette Graf.

Tarjolla olevan veden lämpötila vaikuttaa kylmällä säällä hevosten juoman veden määrään. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa3 poneilla oli tarjolla vettä joko lämmitettävistä juoma-astioista (veden lämpötila keskimäärin +19˚C) tai astioista, joissa veden lämpötila oli lähellä jäätymispistettä (veden lämpötila lähellä 0˚C). Tutkimus toteutettiin tammikuussa, jolloin ilman lämpötila oli -20˚C - +5˚C. Tutkimus osoitti, että ponit joivat vuorokaudessa noin 40 % enemmän lämmintä vettä kuin lähellä jäätymispistettä olevaa vettä. Lisäksi ponit joivat keskimäärin 38 % enemmän vettä, mikäli niiden juoma-astioihin lisättiin kahdesti päivässä lämmintä vettä, kuin jos tarjolla olevan veden lämpötila pysyi koko ajan lähellä jäätymispistettä. Ponien havaittiin juovan eniten kolmen tunnin sisällä niiden ruokinnasta riippumatta siitä, oliko vesi lämmintä vai kylmää. Tähän tutkimustulokseen viitaten hevosten talvitarhoihin kannattaisi laittaa joko lämmitettävät juoma-astiat tai lisätä niissä oleviin muihin juoma-astioihin lämmintä vettä mahdollisimman pian heinien antamisen jälkeen, jotta hevosten juoman veden määrää saataisiin kylmällä säällä lisättyä.

Sisätiloissa ämpärit ovat hyvä vaihtoehto, sillä niiden avulla hevosen juomisen määrää on helppo kontrolloida.  Lisäksi erilaiset mashit ja turvotetut puurot ja vellit ovat hyvä tapa lisätä veden saantia. Levossa olevan hevosen tulisi juoda noin viisi litraa vettä 100 painokiloa kohden päivittäin. Näin ollen 500 kg painavan hevosen tulisi juoda noin 50 litraa vettä. Veden tarpeeseen vaikuttavat mm. liikunnan määrä ja sen raskaus, hevosen koko ja rehujen kuiva-ainepitoisuus.

Näin vähennät riskiä:

  • säännölliset ruokinta-ajat
  • pieniin määriin riittävän usein jaettu ruokinta
  • rasitustasoon suhteutettu ruokinta
  • hitaasti tehdyt ruokintamuutokset
  • hygieeniset rehut
  • päivittäinen liikunta
  • riittävä juominen, jatkuva vedensaanti
  • loishäätö ja säännölliset hampaiden tarkistukset edistävät hevosen hyvinvointia ja vähentävät ruuansulatuskanavan häiriöitä.

Lähteet:

1 Agria, Varning för kolik i januari!

2 OP Media https://www.op-media.fi/omat-rahat/hevosille-sattuvat-vahingot-ovat-kalliita/

3 Kristulan ym. (1994 

Takaisin blogiin