Värikäs ruokavalio varmistaa tärkeät polyfenolit koirille

Värikäs ruokavalio varmistaa tärkeät polyfenolit koirille

Polyfenolit tarjoavat myös koiran elimistölle monia hyvinvointia ylläpitäviä ravinteita

Polyfenolit ovat ryhmä kasveista löytyviä aineita. Ne eivät ole ravintoaineita, kuten vitamiineja tai hivenaineita, vaan kasvien ”salaisia aseita”. Yleisimmin polyfenolit ovat kasvien väriaineita tai kasvien tuottamia aromaattisia yhdisteitä, kuten flavonoideja, antioksidantteja, fenolihappoja ja lignaaneja. Polyfenolit eivät ole samalla tapaa keholle välttämättömiä kuin varsinaiset ravintoaineet, mutta niiden merkitys elimistön terveydelle ja hyvinvoinnille saattaa olla paljon suurempi, kuin mitä tänä päivänä vielä tiedetään. Tieto lisääntyy koko ajan ja tutkimusta polyfenoleista tehdään jatkuvasti.

Polyfenoleita marjoissa, kasviksissa, siemenissä

Kasvit tuottavat polyfenoleita pääasiassa puolustautuakseen sekä suojautuakseen ulkoisilta uhkilta, kuten erilaisilta taudeilta ja mikrobeilta, tuholaisilta, UV-säteiltä tai hallalta. Värilliset yhdisteet houkuttavat kasveihin myös pölyttäjiä. Polyfenoleita on paljon mm. värillisissä marjoissa, hedelmissä, kasviksissa, siemenissä, viljoissa, palkokasveissa, vihreässä teessä ja viinirypäleen kuoriosassa. Mitä tummempi kasviksen tai marjan väri, sitä runsaammin siinä on polyfenolisia yhdisteitä. Erityisesti terveysvaikutteisten antosyaanien määrä on kaikkein korkein tummissa marjoissa.

Tällä hetkellä tunnetaan jo kymmeniä tuhansia erilaisia polyfenolisia yhdisteitä, joihin kuuluvat mm. fenolihapot, flavonoidit, stilbeenit, lignaanit, antosyaanit, tanniinit ja polymeeriset lignaanit. Tutkijat uskovat, että kasvikunnassa on löytymättömiä polyfenoleita vielä paljon lisää. Yleisimmät ravinnosta saatavat polyfenolit ovat flavonoideja, joita tunnetaan yli 4000 erilaista. Flavonoidien hyvinvointia tukeva vaikutus perustuu niiden kykyyn toimia antioksidantteina eli ne estävät elimistölle haitallisten hapettumisreaktioiden muodostumista jopa vitamiineja tehokkaammin. Lisäksi ne saattavat lisätä tiettyjen elimistön hyvinvoinnin kannalta suotuisten entsyymien toimintaa ja suojata hermosoluja. Antioksidantit auttavat myös elimistöä ylläpitämään immuunipuolustusta.  

Antioksidantit tärkeitä kovassa treenissä oleville ja aktiivisille koirille

Antioksidanttivaikutus kiinnostaa usein erityisesti urheilukoirien omistajia. Rasituksesta aiheutuva oksidatiivinen stressi saattaa mm. vahingoittaa kudoksia ja heikentää immuunipuolustusta, ja jota alustavien tutkimuksien mukaan voidaan vähentää antioksidanteilla. Oksidatiivinen stressi myös hidastaa rasituksesta palautumista. Vitamiineista tunnetuimmat antioksidanttivaikutukset saadaan E- ja C-vitamiineista ja kuten todettu, useat kasvien polyfenolit sisältävät runsaasti erilaisia antioksidantteja.

Tunnetuin ”hapettumisenestoaine” paljon liikkuville koirille on E-vitamiini. Se on rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä mm. lihasten, immuunijärjestelmän ja hermoston normaalille toiminnalle. E-vitamiinia saa yleensä rehuihin lisättynä. Kuitenkin esimerkiksi kilpaileminen, kova treenaus sekä stressi lisäävät oksidatiivisesta stressistä torjuvien antioksidanttien tarvetta. E-vitamiini on tärkeä myös tiineille ja kasvaville eläimille.

Toinen antioksidanttina tunnettu vitamiini on C-vitamiini. Se toimii yhdessä E-vitamiinin kanssa vähentääkseen elimistössä vapaiden radikaalien määrää. Normaalisti eläimen elimistö tuottaa C-vitamiinia riittävästi, mutta taas kerran - mm. stressi ja kova, aktiivinen treeni voivat vähentää riittävän C-vitamiinin määrää plasmassa ja silloin C-vitamiinin määrää on syytä lisätä immuunitoiminnan tukemiseksi. C-vitamiini osallistuu myös elimistön oman kollageenin muodostukseen, joka on oleellinen mm. nivelten hyvinvoinnille.

Polyfenoleista erilaisia hyvinvointihyötyjä

Polyfenoleista on löydetty useita biologisesti aktiivisia ja hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten antioksidantti-, anti-allergeeninen, anti-viraalinen, anti-mikrobinen, anti-proliferatiivinen, anti-mutageeninen- ja anti-karsinogeeninen vaikutus. Polyfenoleiden uskotaan siis mm. ehkäisevän tulehduksia ja bakteerien kasvua. Ne voivat myös aktivoida kehon omia antioksidanttientsyymejä. Esimerkiksi koivunlehdet voivat hillitä tulehduksia ja puolukka ja karpalo näyttävät ylläpitävän virtsateiden hyvinvointia. Kirkkaanvärisen kurkuman kurkumiinista on tehty tutkimus, joka on osoittanut erilaisia ​​hyötyjä, kuten nivelterveys sekä immuniteetin tukeminen.

Ikääntyvät hevoset

Eläimillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että polyfenolit, kuten kurkumiini, voivat auttaa torjumaan tulehduksia ja luonnollista ikääntymisprosessia.

Eläimen vanhetessa kehossa yleistyy hiljainen tulehdus, mikä myötävaikuttaa kroonisten sairauksien, kuten esimerkiksi nivelrikon kehittymiseen. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että polyfenolien lisääminen  ruokavalioon voisi parantaa kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja hillitä tulehdustiloja. Polyfenolien lisääminen vanhemmille eläimille voisi mahdollisesti vähentää tulehduskipulääkkeiden määrän tarvetta, ja siten vähentää lääkkeiden aiheuttamisen haittavaikutusten riskiä, ​​kuten ripulia, munuaissairauksia ja mahahaavoja.

Suolistomikrobit

Viimeaikaiset tutkimuksen ovat osoittaneet, että polyfenoleilla voi olla kuitujen lisäksi vaikutusta suolistomikrobien hyvinvointiin sekä koostumukseen. Polyfenolit kulkeutuvat elimistöön kuitujen kautta ja on epäilys, että osa kuitujen terveysvaikutuksista perustuukin juuri polyfenoleihin.  Polyfenoleiden vaikutuksia suolistolle on kuitenkin tutkittu vielä huomattavasti vähemmän kuin kuituja itsessään, ja siksi polyfenoleiden vaikutuksia ei tunneta vielä niin tarkasti. Todennäköisesti kuiduilla ja polyfenoleilla on synergiahyötyjä eli yhdessä ne ovat enemmän kuin erikseen.

Hiilihydraattiaineenvaihdunta ja verensokeri

Osa polyfenolien aineenvaihduntatuotteista imeytyy paksusuolessa ja siksi polyfenoleilla katsotaan mahdollisesti olevan vaikutusta myös hiilihydraattiaineenvaihduntaan sekä insuliiniresistanssiin. Hiilihydraattien muuttunut pilkkoutuminen ja imeytyminen ovat tärkeimmät tekijät liian korkeaan verensokeriin eli hyperglykemiaan. Viime aikoina on alettu tutkia polyfenoleiden vaikutusta korkean verensokerin hoitoon, sillä niillä ei ole sivuvaikutuksia ja ne ovat tehokkaita ja turvallisia. Lupaavia tutkimuksia on tehty eläimillä sekä ihmisillä kliinisissä tutkimuksissa. Pitkän aikavälin tutkimuksia ei vielä ole. On arvioitu, että polyfenolien veren sokeripitoisuutta laskeva vaikutus johtuu vähentyneestä hiilihydraattien imeytymisestä ja insuliinin erityksen tehostumisesta sekä polyfenoleiden tulehduksia hillitsevistä sekä antioksidanttivaikutuksista. Joidenkin tutkimuksien mukaan polyfenolit estävät myös rasvasolujen kasvua. Tätä kannattaa pohtia mm. metabolisten sekä cushingin taudista kärsivien koirien hoidossa ja ravitsemuksessa.

Ravinnon monipuolisuus takaa myös polyfenolit

Polyfenolit imeytyvät eri eläimillä eri tavoin. Osa polyfenoleista imeytyy sellaisenaan, osa taas suoliston bakteerien kautta. Verenkiertoon ja kudoksiin päätyy usein eri yhdisteitä, mitä eläin ravinnossaan söi.

Marjoista mustaherukka on ravintoarvoiltaan ykkönen. Siinä on C-vitamiinia enemmän kuin mansikassa, vadelmassa, punaherukassa, mustikassa ja puolukassa yhteensä. Kuitua ja antosyaaneja siinä on toiseksi eniten mustikan jälkeen. Eri väriset kasvikset ja hedelmät (punajuuri, porkkana, omena), marjat (mustaherukka, tyrni, karpalo, ruusunmarja), siemenet (chia, hamppu, kurpitsa, sarviapila) ja muut kasvinosat (voikukanlehti, mustaherukanlehti, siankärsämö, kehäkukka, spirulina) täydentävät monipuolisesti erilaisia polyfenoleja myös hevosen tai koiran ruokavalioon.

 

 Lähteet:

 

Takaisin blogiin