Sinkki on koiran tärkeä hivenaine, joka tukee ihon, karvan ja kynsien hyvinvointia

Sinkki on koiran tärkeä hivenaine, joka tukee ihon, karvan ja kynsien hyvinvointia

Sinkki kuuluu tärkeimpiin koiran tarvitsemiin hivenaineisiin. Sinkillä on elimistössä lukuisia eri tehtäviä: se liittyy mm. koiran energia-aineenvaihduntaan, hormonitoimintaan, edesauttaa A-vitamiinin toimintaa ja tehostaa haavojen paranemista. Erityisesti sinkkiä suositellaan iho-ongelmista sekä karvan tai kynsien heikosta laadusta kärsiville koirille. Sinkki voi myös vahvistaa koiran ihoa. Koiran päivittäinen sinkin tarve on 1-2 mg/ kg rasituksesta ja tarpeesta riippuen.

Koiralle liha on paras sinkin lähde, mutta siitä huolimatta erityisesti raakaruokituilla koirilla on usein vaikeuksia saada riittävästä sinkkiä. Moniin kuivaruokiin on lisätty jonkin verran sinkkiä, mutta aina se ei riitä; sitä voi olla joko niukasti tai se saattaa imeytyä huonosti, jolloin laadukas sinkkilisä voi olla tarpeen. Koiranruokateollisuudessa käytetään usein edullisia, keinotekoisia vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita, joiden imeytyminen elimistössä on heikompaa kuin suoraan ruoasta saatujen, luontaisten ravintoaineiden.

Sinkin puutosoireita koirilla ovat mm. huono turkki tai karvanlähtö, halkeilevat anturat, kaljut silmänympärykset, vaikeasti paranevat haavat, ihon kutina ja hilseily, immuunijärjestelmän häiriöt (mm. allergiat ja muut tulehdukset), nuoleminen, hermostuneisuus ja yleinen väsymys. Myös huonot kynnet voivat kertoa sinkin puutteesta. Sinkin tarve kasvaa tiineyden ja imetyksen aikana sekä kovassa työssä tai stressin aiheuttamana. Erityisesti pitkäkarvaisilla koirilla voi sinkin tarve olla kaksinkertainen karvaa vaihdettaessa, sillä karvanvaihdon yhteydessä ja karvan uusiutuessa myös keratiinintuotanto on korkeimmillaan. Tällöin on usein tarpeen myös B-vitamiinilisä.

Sinkki säätelee mm. koiran elimistön solujen insuliiniherkkyyttä ja siten elimistön sokeriaineenvaihduntaa. Sinkin puutos aiheuttaa pienentyneitä insuliinipitoisuuksia ruokailun jälkeen ja heikentää siten elimistön kykyä käyttää hiilihydraatteja. Tämä taas saattaa huonontaa harjoituksista palautumista ja lihasten kehittymistä.

Myös iäkkäillä koirilla sinkin tarve on lisääntynyt, ja lisäksi monet atoopikot tai allergisesti ihollaan oireilevat hyötyvät sinkkilisästä.

Sinkki ja lihakset

Suurin osa sinkistä (50–60 %) on lihaksissa. Mitä enemmän ja raskaammin koira liikkuu, sitä oleellisempaa on myös syytä miettiä sen ruokintatarpeita tarkemmin. Esimerkiksi liiallinen kalsiumin ja kuparin saanti heikentää sinkin imeytymistä eimistössä. Sinkki voi tukea terveitä verensokeritasoja parantamalla insuliiniherkkyyttä ja lisäämällä antioksidanttitasoja, jotka ovat tärkeitä mm. lihasongelmista kärsivillä koirilla.  

 

 7 syytä syöttää koiralle sinkkiä:

  • Antioksidanttisuoja: sinkki tukee antioksidanttista puolustusta. Antioksidanttientsyymit muuttavat haitalliset hapettimet tai vapaat radikaalihiukkaset neutraaleiksi, vaarattomiksi yhdisteiksi. Solut tuottavat luonnostaan ​​vapaita radikaaleja, kun ravinteet hajoavat energiaksi, mutta ajan myötä ne voivat vahingoittaa soluja. Antioksidanttitasoa parantamalla sinkki suojaa ennenaikaiselta ikääntymiseltä ja tukee terveitä kudoksia ja soluja.
  • Kynnet: Oikea sinkin ja kuparin välinen tasapaino auttaa tukemaan keratiinin synteesiä. Keratiinia tarvitaan kynsien uusiutumiseen
  • Immuunitoiminta: Sinkki auttaa immuunisoluja reagoimaan infektioihin. Kun infektio havaitaan, sinkkitasot veressä laskevat, kun immuunisolut ja maksa ottavat tämän mineraalin. Sinkin avulla immuunisolut voivat lähettää signaaleja muille soluille immuunivasteen koordinoimiseksi. Oletaan, että sinkin lisääminen ruokavalioon, joka muuten on koiran ravinnossa melko vähäistä, voi parantaa immuunivastetta.
  • Ihon terveys: Sinkin puutteestä kärsivillä koirilla voi olla erilaisia ihopoikkeavuuksia, kuten hilseilyä, lohkeilevia anturoita tai huonosti paranevia haavoja. Tämä voi johtua heikentyneestä immuunijärjestelmästä.. Hyvin toimiva immuunijärjestelmä torjuu paremmin taudinaiheuttajia. Riittävä sinkkipitoisuus ruokavaliossa voi tukea tervettä ihoa ja parantaa turkin laatua ja kiiltoa.
  • Nivelten terveys: Sinkkiä tarvitaan kollageeniproteiinin valmistamiseksi, joka on suurin osa nivelten jänteistä ja nivelsiteistä. Sitä tarvitaan myös ruston tuotantoon. Orgaaniset hivenaineet pystyvät paremmin tukemaan kollageenin tuotantoa nivelissä kuin epäorgaaniset mineraalit.
  • Turkin laatu: Sinkki osallistuu keratiiniproteiinin valmistukseen, joka on karvan runsain proteiini. Keratiini on vastuussa myös karvan rakenteesta.
  • Ruokahalu: Sinkin puute voi aiheuttaa huonoa ruokahalua, painon laskua ja huonoa kasvua. Tämä liittyy aivojen kemiallisiin muutoksiin hypotalamuksessa, joka säätelee ruoan saantia. Sinkkilisän on osoitettu stimuloivan ruokahalua ja tukevan painonnousua ihmisillä, joilla on anoreksia. Riittävän sinkin saannin varmistaminen koirilla voi tukea normaalia ruokahalua ja terveellistä painonnousua. 

Sinkin yliannostus on hyvin harvinainen. Sinkin parhaita lähteitä ovatkin kivennäisrehut ja lisäravinteet. Pellavansiemenet, kurpitsansiemenet ja oluthiiva ovat melko hyviä sinkin lähteitä. Myös leseissä on melko runsaasti sinkkiä.

 

Lähteet:

  1. Marreiro, DN et al. Zinc and Oxidative Stress: Current Mechanisms.
  2. Chausmer, Arthur B. Zinc, Insulin and Diabetes. J Am Col Nutr. 1998.
  3. Cruz, KJC et al. The Effect of Zinc Supplementation on Insulin Resistance in Obese Subjects: a Systematic Review. Biol Trace Elem Res. 2016.
  4. Baltaci, KA and Mogulkoc, R. Leptin and zinc relation: In regulation of food intake and immunity. Ind J Endo Met. 2012.
  5. Mills, CF. Dietary interactions involving the trace elements. Annu Rev Nutr. 1985.
  1. Marsh ym. 2000[ref]K.A. Marsh, F.L. Ruedisueli, S.L. Coe, T.G.D. Watson: Effects of zinc and linoleic acid supplementation on the skin and coat quality of dogs receiving a complete and balanced diet. Dermatology Vol 11, Issue 4, p. 277–284, Dec. 2000. DOI: 10.1046/j.1365-3164.2000.00202.x[/ref]).

 

Takaisin blogiin