Koiran karvanlähtö on varma merkki syksystä tai keväästä. Jotkut rodut tiputtavat karvaa tasaisesti läpi vuoden, mutta yleensä koirilla on karvanlähtöaika kahdesti vuodessa: keväällä ja syksyllä, kun lämpötilat ja valoisuus muuttuvat. Keväällä koiralta lähtee yleensä enemmän karvaa kuin syksyllä. Monelle koiran omistajalle karvanlähtö on toki tuttu ja jokavuotinen juttu, mutta suhteellisen harva huomioi karvanlähdön koiran ruokakupin sisällössä. Ruokavaliota kannattaisi kuitenkin suunnitella hieman tarkemmin, sillä karvanlähtö on eläimen elimistölle iso ponnistus.
Koiran ruokavaliolla on suuri merkitys turkin laatuun ja kuntoon. Koiran karva muodostuu keratiini-proteiinista. Keratiinin muodostumiselle olennaisia ravintoaineita ovat muun muassa B-ryhmän vitamiinit (oluthiiva), biotiini sekä rikki (msm) ja sinkki. Turkin huono kunto voikin olla merkki edellä mainittujen ravinteiden, erityisesti biotiinin tai sinkin, puutoksesta. Sinkin puutos voi aiheuttaa koirilla turkin ohentumista ja karvanlähtöä. Silmien ympärillä näkyvät kaljut kohdat sekä karvattomat, kovettuneet läiskät kyynärpään kohdalla voivat myös olla merkkejä siitä, että koira ei saa ravinnostaan riittävästi sinkkiä. Myös Omega-3- ja omega-6-rasvahappot ovat tärkeitä ravinteita, jotka tukevat turkin ja ihon hyvinvointia ja niitä olisikin hyvä sisällyttää jokaisen koiran ruokavalioon. Hyvät rasvahapot hillitsevät elimistön tulehdusreaktioita, vähentävät ihon hilseilyä, ylläpitävät turkin laatua ja tukevat samalla myös nivelten terveyttä. Rasvahappojen puutos voi aiheuttaa mm. iho- ja turkkiongelmia.
Jotta koiran turkki olisi mahdollisimman kiiltävä ja elinvoimainen, tulee sen saada mahdollisimman monipuolista ravintoa. Tarkista siis, että koiran ruoassa on riittävästi proteiinia ja muita suojaravinteita. Hyvän monivitamiini tai kivennäisvalmisteen lisääminen ruokavalioon voi tehdä ihmeitä! Esimerkiksi merilevä on loistava ja monipuolinen koiran vitamiini- ja kivennäislisä. Myös E-vitamiini on hyvä koiran turkin ja ihon hyvinvoinnin tukija.
Karvan anatomia
Koiran turkin kasvussa on kolme vaihetta. Ensimmäinen vaihe on aktiivinen karvankasvuvaihe, jossa itse karva muodostuu. Karvan juureen muodostuu pieni karvan alku, joka kasvaa pidemmäksi. Seuraava vaihe on lyhyt vaihe, jossa karvan kasvu hidastuu, ja jossa karva ”viimeistellään”. Viimeisessä vaiheessa karva lakkaa kasvamasta ja verenkierto niihin lakkaa. Karvat pysyvät kiinni ihossa, kunnes uudet karvat työntävät vanhat pois seuraavan karvanvaihdon alkaessa. Koiran karvanvaihtoa voi helpottaa mekaanisesti harjaamisella, joka lisää ihon ja karvan verenkiertoa sekä karvan ravintoaineiden saantia. Jokaisen vaiheen kesto riippuu useista tekijöistä, kuten koiran rodusta, hormonitoiminnasta, valon määrästä ja lämpötilasta, mutta myös ravinnosta, stressistä tai yleisestä terveydentilasta.
Karvanvaihtoon vaikuttaa valo ja lämpötila
Koiran turkki vastaa ympäristönmuutokseen vuodenaikojen muutosten mukaan. Päivän pituus ja sitä kautta valon määrä vaikuttavat koiran hormonitoimintaan ja siten myös karvanvaihtoon. Valon lisäksi vaihtoon vaikuttaa myös lämpötilat. Pimeyshormoniksi nimitetty melatoniini kertoo koiralle syksyllä, että on aika aloittaa talvikarvan kasvatus. Koiran silmien valoreseptorit havaitsevat muutokset päivän pituudessa ja lähettävät signaaleja aivoihin. Kun päivän pituus lyhenee, sekä melatoniinin tuotanto että karvan kasvu lisääntyvät. Keväällä melatoniinin korvaa prolaktiini, jonka vaikutuksesta talvikarva alkaa pudota ja vaihtua kevyempään kesäkarvaan. Tyypillisesti karvan lähtö alkaa ensimmäiseksi mahasta ja kyljistä. Karvanlähdön aikana koiran turkki voi näyttää kiillottomalta, raihnaiselta ja takkuiselta. Tämä on tavallista, sillä turkissa on sekä kuolleita että uusia karvoja, jotka eivät vielä ole asettuneet kauniisti paikoilleen.
Aiheeseen liittyvät tuotteet:
CdG Seabuckthorn - Tyrniöljykapselit koirille tai tyrniöljy
CdGE, 100% luonnollinen E-vitamiini