Faktalista A:sta K:hon
Koiran vitamiinitarpeet vaihtelevat yksilöllisesti. Koiran elimistö ei pysty itse valmistamaan kaikkia tarvittavia vitamiineja, vaan sen on saatava niitä ravinnostaan. Koira tarvitsee vitamiineja monien välttämättömien elintoimintojen ylläpitämiseen, kasvaakseen, suojatakseen elimistöään ja pysyäkseen terveenä. Mm. ikä, rasitus ja siitoskäyttö voivat vaikuttaa vitamiinitarpeen määrään.
Elimistö tarvitsee vitamiineja mm. lihasten, luuston, ihon ja limakalvojen rakentumiseen, aineenvaihduntaan, energiantuotantoon sekä immuunijärjestelmän normaalin toiminnan ylläpitämiseen. Vitamiinit myös tehostavat muiden ravintoaineiden imeytymistä. Koira tarvitsee sekä vesiliukoisia C- ja B-vitamiineja että rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja. Rasvaliukoiset vitamiinit liukenevat rasvaan ja ylitse jäävä määrä varastoituu elimistön rasvakudokseen, maksaan ja munuaisiin. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu, vaan poistuvat elimistöstä virtsan mukana.
Vesiliukoiset: B- ja C- ja H- -vitamiinit
B: B-vitamiineihin luetaan B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- ja B12-vitamiinit.
B-vitamiinia tarvitaan koiran energia-aineenvaihduntaan, proteiinisynteesiin sekä hermoston ja lihasten toimintaan. B–vitamiinilisästä hyötyvät eniten paljon liikkuvat ja urheilevat koirat sekä kasvavat nuoret koirat, sillä B-vitamiinit auttavat mm. lihasten energian tuotannossa, hermoston toiminnassa sekä aineenvaihdunnassa. Lisäksi B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä muun muassa turkin kunnolle, terveille kynsille ja verensokerin säätelyyn.
B-vitamiinilisä voi olla tarpeellinen erityisesti stressitilanteiden, sairauksien ja suoliston toimintahäiriöiden sekä antibioottikuurien aikana, jolloin suoliston oma B-vitamiinituotanto saattaa häiriintyä. Koira hyötyy B-vitamiinilisästä myös karvanvaihdon aikana, sillä paksusuolen oma B-vitamiinien tuotanto ei tällöin usein ole riittävää.
B-vitamiiniryhmään kuuluva foolihappo auttaa punasolujen valmistuksessa sekä valkuaisainevaihdunnassa, ja siksi se on tärkeä etenkin kovassa rasituksessa olevilla koirilla.
Mistä saa: liha, palkokasvit, kananmunat, sisäelimet, täysjyvätuotteet, oluthiiva, siemenet
Puutos: karvanlähtö, iho-ongelmat, anemia, väsymys, laihtuminen, yleinen vetämättömyys, ripuli, ruuansulatusongelmat, hermostuneisuus.
H (biotiini): Biotiini eli H-vitamiini, joka myös kuuluu B-vitamiinien ryhmään, on erityisen tärkeä kynsien hyvinvoinnille sekä karvapeitteen ja ihon kunnolle. Biotiini vaikuttaa kynsien laatuun ja kestävyyteen sekä ihon päällimmäiseen epiteelikerrokseen. Lisäksi biotiinilla on vaikutusta koiran aineenvaihduntaan, kuten rasvan, hiilihydraattien ja aminohappojen imeytymiseen sekä lisääntymistoimintoihin. Biotiinin tarve lisääntyy kasvukautena sekä tiineyden ja imetyksen aikana.
Mistä saa: Koira tuottaa jonkin verran biotiinia paksusuolen bakteerien fermentaatiossa. Lisäksi biotiinia saa: hiivat, kaura, soija, täysjyväviljat, voikukanjuuri, siemenet.
Puutos: Biotiinin puute saa koiran yleiskunnon näyttämään huonolta, karva on takkuista, iho huonoa, limakalvot kuivuneet, hauraat kynnet.
C: C-vitamiinia tarvitaan mm. raudan hyväksikäyttöön, muiden vitamiinien ja ravinteiden imeytymiseen sekä elimistön vastustuskyvyn ylläpitämiseen. C-vitamiini on voimakas antioksidantti. C-vitamiini ehkäisee rasvahappojen sekä A- ja E-vitamiinien hapettumista ja imeyttää B12:n ja foolihapon sekä kalsiumin. C-vitamiini vahvistaa koiran luustoa, hampaita ja sidekudoksia. Sitä tarvitaan myös elimistön omaa kollageenituotantoa varten. Stressaavissa tilanteissa elimistön kudosten C-vitamiinipitoisuus pienenee ja tämä on syytä huomioida erityisesti aktiivisesti kilpailevien tai urheilevien sekä raskasta työtä tekevien koirien osalta. C-vitamiini on tärkeä mm. pitkäaikaisissa tulehdus-, stressi- ja sairaustiloissa, tai muulloin, kun koiran oma vastustuskyky on uhattuna. Erilaiset bakteerit ja virukset voivat alentaa elimistön omaa C-vitamiinin tuotantokykyä. Riittävä C-vitamiinin saanti saattaa helpottaa monia elimistön lieviä ja kroonisia tulehduksia säännöllisesti annettuna.
Mistä saa: Koira tuottaa C-vitamiinia elimistössään. Hyviä C-vitamiinien lähteitä ovat mm. ruusunmarja, nokkonen, tyrni, muut marjat, porkkana, punajuuri.
Puutos: C-vitamiinin puutos voi näkyä vastustuskyvyn ja yleiskunnon heikkenemisenä ja erilaisina sairasteluina, esimerkiksi hengitystie-infektioina, kuumeiluna tai väsymyksenä. C-vitamiinin puutos pysäyttää elimistön kollageenin tuotannon, jolloin ruston ja jänteiden uusiutuminen ja toimintakyky laskee. Puutos voi aiheuttaa limakalvojen toiminnan heikkenemistä, joka voi näkyä esimerkiksi nenäverenvuotona.
Rasvaliukoiset: A, D, E, K
A: A-vitamiini, eli retinoli, on tärkeä koiran elimistön limakalvoille, iholle sekä näölle. A-vitamiini tukee vastustuskykyä ja lisääntymistoimintoja. Koira saa A-vitamiinia ravinnosta sekä A-vitamiinina että sen esiasteena (karoteeenit), jotka muuntuvat elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiini on E- ja C-vitamiinin tavoin antioksidantti, joka suojaa soluja vapailta radikaaleilta.
Mistä saa: maksa, munuaiset, kananmunan keltuaiset, eläinrasvat, porkkana, tyrni, ruusunmarja, kalanmaksaöljy
Puutos: A-vitamiinin puute heikentää hämäränäköä ja tekee karvasta takkuista ja heikkolaatuista. Lisäksi puutos alentaa elimistön vastustuskykyä ja hedelmällisyyttä.
D (D2 ja D3): D-vitamiini, eli kolekalsiferoli, säätelee kalsiumin ja fosforin tasapainoa koiran luissa ja on siksi tärkeä vitamiini luuston ja lihasten kasvuun, kestävyyteen ja hyvinvointiin. D-vitamiini ylläpitää elimistön vastustuskykyä.
Mistä saa: Hyvä luontainen D-vitamiinin lähde koirille on kala ja kalaöljyvalmisteet, maksa, kananmunan keltuainen
Puutos: D-vitamiinin puutos heikentää sekä kalsiumin että fosforin imeytymistä suolistosta ja aiheuttaa luutumisongelmia. Kasvavilla koirilla puutteellinen D-vitamiinin saanti voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja heikentää luustoa. Siksi on tärkeä huolehtia erityisesti raskaassa treenissä olevien koirien, kasvavien koirien ja siitoskoirien riittävästä D-vitamiinin saannista.
E: E-vitamiini, eli tokoferoli, on koiran elimistölle tärkeä antioksidantti. Antioksidantit suojaavat koiran lihaksistoa hapettumiselta ja ehkäisevät näin lihasvaurioita. E-vitamiinia tarvitaan erityisesti ruokinnan rasvapitoisuuden kasvaessa. E-vitamiinilisä on tarpeen myös stressitilanteissa, paljon treenaaville koirille ja jalostukseen käytettäville nartuille tiineyden ja imetyksen aikana. E-vitamiinia tarvitaan mm. lihaksiston ja hermoston normaalin toiminnan ylläpitämiseen, immuunipuolustuksen tukemiseen. Lisäksi E-vitamiini tukee ihon ja nivelten normaalia toimintaa. E-vitamiinitäydennys on usein tarpeen myös koti- ja raakaruokaa syöville koirille. Koira ei pysty itse muodostamaan E-vitamiinia.
Mistä saa: Luonnossa E-vitamiinia on eniten kasviöljyissä, eläinrasvoissa, täysjyväviljassa, siemenissä ja pähkinöissä. Mitä enemmän ruoka sisältää eläinperäistä ravintoa, sitä vähemmän siinä on luonnollista E-vitamiinia. CdGE on 100% luonnollinen, tehokkaasti imeytyvä E-vitamiini.
Puutos: E-vitamiinin puute voi aiheuttaa hermosto-ongelmia, lihasongelmia, hedelmättömyyttä, heikentynyt vastustuskyky.
K: K-vitamiini vaikuttaa veren hyytymiseen ja luun muodostukseen. K-vitamiini edesauttaa myös solujen aineenvaihduntaa K-vitamiini tukee nuorten eläinten luuston kehittymistä. Pääsääntöisesti koira ei tarvitse K-vitamiinilisää. Koiran omat suolistobakteerit tuottavat yleensä riittävästi K-vitamiinia, mutta sairauksissa, kuten ripulin aikana tai suolistosairauksissa, antibioottikuurien aikana sekä nivelongelmissa K-vitamiini saattaa olla tarpeen. Rotanmyrkyn aiheuttama myrkytys hoidetaan K-vitamiinilla, joka ehkäisee ja tyrehdyttää verenvuotoja.
Mistä saa: kasvi- ja eläinrasvat, tummanvihreät kasvikset, hapanmaitotuotteet, kananmuna, marjat, maksa