KOIRAN NÄRÄSTYS ON MELKO YLEINEN MUTTA IKÄVÄ VAIVA

KOIRAN NÄRÄSTYS ON MELKO YLEINEN MUTTA IKÄVÄ VAIVA

Moni koira kärsii närästyksestä jossain vaiheessa elämäänsä. Syyt närästykseen voivat olla moninaiset, mutta usein aiheuttajana on sopimaton ruokavalio. Närästys on koiralle hyvin epämukava tila, joka voi jatkuessaan aiheuttaa terveysongelmia. Siksi oireiden jatkuessa kannattaa närästyksen syytä selvittää yhdessä eläinlääkärin kanssa. Satunnaista närästystä voi pyrkiä helpottamaan kotikonstein ja tiettyjen ravintotäydentäjien avulla. 

Närästyksestä kärsivä koira oireilee usein maiskuttamalla, nielemällä, huulia lipomalla, tyhjän mahan oksentelulla ja esimerkiksi pintojen nuolemisella tai ruohon syömisellä. Ruohossa on pektiini nimistä kuitua, jolla koira yrittää lievittää oloaan. Joillain närästyskoirilla vatsasta saattaa kuulua lorinaa.

Närästyksen taustasyyt

Närästystyksen eli refluksin pohjimmainen syy on ongelma ruokatorven sulkijan toiminnassa. Silloin hapanta, ruuankäsittelyyn ja sulattamiseen tarkoitettua sappinestettä pääsee mahansuun sulkijalihaksen ohitse ruokatorveen, kurkkuun ja jopa koiran suuhun saakka. Tämä aiheuttaa polttavaa ja kirveltävää tunnetta ruokatorven alueella, pahimmillaan vaurioita ruokatorven, nielun sekä suun limakalvoille. Mahassa nesteen tehtävä on käsitellä sinne tuleva ruoka, mutta mahalaukkua itsessään suojaa paksumpi limakalvo, jonka tehtävänä on suojata mahan alueen limakalvoja. Pitkittyessään happovaivat voivat vaurioittaa myös mahalaukun limakalvoja ja altistaa muille ruuansulatuselimistön sairauksille.

Tyypillisesti närästyksen taustalla ovat mm. ruuansulatusvaivat ja epäsopiva ravinto, allergiat ja yliherkkyydet, rakenteelliset ongelmat tai koiran stressi. Myös jotkut sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta, voivat oireilla närästystyyppisenä oireena.

Ensisijaisesti koiran närästystä voi yrittää hoitaa kotikonstein ruokavalion muutoksella sekä jakamalla päivän ruoka-annos useampiin pienempiin osiin. Poissulkumenetelmää kutsutaan eliminaatiodieetiksi, jossa ruokavalio puretaan osiin ja näin päästään kärryille mahdollisesti ongelmaa aiheuttavasta ruoka-aineesta. Monille koirille liian maustettu ja rasvainen ruoka voi aiheuttaa närästystä. Herkästi närästävän koiran ruuan rasvapitoisuus on hyvä pitää maltillisena. Lisäksi kannattaa välttää huonosti sulavia ruokia ja herkkuja, kuten aidot luut ja tarjota vähärasvaista, koiran vatsalle hellävaraista ja sulavaa ruokaa mahahappojen hillitsemiseen.

Oireiden hillitseminen

Närästysoireita voi yrittää lievittää erilaisilla probioottituotteilla, kuten maitohappobakteerit ja ruuansulatusta edistävät hiivat. Närästystä voi yrittää hillitä myös antasideilla, jotka ovat mahahappoja neutraloivia ja niiden eritykseen vaikuttavia närästyslääkkeitä. Ratkaisu ei ole pitkäaikainen, sillä mahahapoilla on tärkeä tehtävä ruuansulatuskanavan luonnollisen toiminnan kannalta. Muita luonnon omia antasideja ovat mm. inkivääri, punajalava, lakritsijuuri ja rohtosalkoruusu.

Pektiinilisät

Pektiiniä käytetään usein ihmisten ja hevosten happaman refluksin hoitoon ja siitä on todettu olevan hyötyä myös närästäville koirille. Pektiinillä on kyky puskuroida vatsahappoja, suojata ruuansulatuselimistön limakalvoja ja nostaa vatsalaukun pH:ta. Pektiini on vesiliukoinen kuitu, jota löytyy hedelmien, mukuloiden kasvien varsien soluseinistä. Alhaisen pH:n ollessa läsnä pektiini muodostaa geelimäisen liuoksen, joka auttaa puskuroimaan mahahappoja. Pektiini on kuitutyyppi, jolla on prebioottisia hyötyjä. Happamissa olosuhteissa lesitiini hajoaa reaktiivisten fosfolipidien seokseksi, joka auttaa muodostamaan vettähylkivän esteen mahan seinämän kudoksen ja mahalaukun sisällön välille ja vahvistamaan limakalvoa. Se siis hylkii mahahapon pois mahalaukun seinämästä ja suojaa siten herkkää limakalvoa. Chia de Gracian koirien ruuansulatuksen tukemiseen suunniteltu Protect That Tummy sisältää pektiiniä, lesitiiniä, ruusunmarjaa, oluthiivaa sekäs arviapilansiemenjauhoa. Pektiini-lesitiini yhdistelmä ”pinnoittaa” ruuansulatuskavan limakalvoja ja lisää rasvojen sulavuutta, mikä vähentää hapon tuotantoa.

 

Takaisin blogiin