– mikä vaikuttaa ja mihin?
Vitamiinien lisäksi myös erilaiset kivennäisaineet ovat tärkeitä koiran kehon toiminnoille, jaksamiselle ja terveenä pysymiseen. Koiran elimistö ei pysty itse valmistamaan kivennäisaineita, joten ne on saatava ravinnosta. Monipuolinen ja luonnollinen ravinto tukee riittävää ravinteiden saantia ja niiden tehokasta hyötykäyttöä sekä imeytymistä ja vähentää yliannostuksien riskiä.
Kivennäisaineet ovat luonnossa esiintyviä aineita, joita tarvitaan moniin koiran elimistön perustoimintojen ylläpitoon. Nisäkkäille välttämättömiä kivennäisaineita on vähintään 18.
Kivennäisaineet ovat välttämättömiä mm. solujen, lihasten, hermoston, luuston ja elimistön nestetasapainon ylläpitämiseen. Ne ovat tärkeitä myös nuoren koiran kasvulle ja kehitykselle. Kivennäisaineisiin kuuluu myös hivenaineet, joita tarvitaan määrältään vähemmän kuin kivennäisaineita, mutta jotka silti ovat tärkeitä elimistölle. Ravinnon kivennäisten tulisi olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden, sillä niiden liikasaanti voi vaikuttaa jonkin toisen kivennäisaineen imeytymiseen tai toimintaan. Esimerkiksi kalsium ja fosfori ovat keskeisiä, toisistaan riippuvaisia luukudoksen ainesosia ja siksi niiden riittävä saanti oikeassa suhteessa on koiralle tärkeää.
Kivennäisaineiksi luetaan rikki, kalsium, magnesium, kloridi, natrium, fosfori ja kalium. Hivenaineista tärkeimpiä ovat rauta, sinkki, kupari, mangaani, koboltti, jodi, fluori ja seleeni.
Alla löydät eriteltyinä eri kivennäis- ja hivenaineiden tehtäviä ja merkityksiä. koirallesi.
HIVENAINEET:
Rauta: rautaa tarvitaan hapen kuljettamiseen lihaksiin ja soluihin. Rauta on tärkeä hemoglobiinin ylläpitämiseen.
Sinkki: sinkki toimii elimistössä yli 200 entsyymin osana tai aktivaattorina. Sinkin tärkeimmät tehtävät liittyvät koiran immuunijärjestelmän ylläpitämiseen, ihon ja haavojen paranemiseen, kasvuun ja lisääntymiseen. Sinkki tuke myös luuston ja nivelten hyvinvointia.
Kupari: kuparia tarvitaan energia-aineenvaihduntaan liittyvien entsyymien toimintaan, hermoston toimintaan, luustoon sekä kimmoisten kudosten synteesiin ja ylläpitoon. Kupari onkin oleellinen ainesosa koiran elimistön oman kollageenituotannon ylläpitämisessä. Lisäksi kuparia tarvitaan mm. verisolujen muodostamiseen sekä ihon ja turkin normaaliin väriin muodostumiseen.
Seleeni: seleeni on elimistön tärkeä antioksidantti, joka tukee mm. elimistön palautumista rasituksista. Seleeni vaikuttaa myös kilpirauhashormonin tuotantoon, ja sillä on tärkeä merkitys lisääntymistoiminnoille ja hedelmällisyydelle.
Mangaani: mangaanin tehtävät liittyvät luuston ja sidekudoksen kasvuun sekä hermoston toimintaan. Mangaania tarvitaan elimistön energia-aineenvaihdunnassa sekä mm. nivelruston muodostukselle tärkeän kondroitiinisulfaatin synteesiin.
Koboltti: kobolttia on tärkeä elimistön erilaisten entsyymien toiminnalle.
Jodi: jodia tarvitaan mm. kilpirauhashormonin muodostamiseen. Kilpirauhanen mm. säätelee aineenvaihdunnan nopeutta, energiantuotantoa ja painoa. Erityisen paljon jodia on merilevässä. Jodin liikasaanti voi olla haitallista, vaikka se onkin tarpeellinen elimistölle oikeassa määrin.
KIVENNÄISAINEET:
Rikki: rikki on tärkeä elimistön vastustuskyvylle sekä lihasten ja nivelten toiminnalle. Rikkiä tarvitaan kaikkien uusien solujen muodostumiseen. Rikki vaikuttaa myös elimistön happo-emästasapainoon ja toimii myös vitamiinien rakennusaineena. MSM on orgaaninen rikkiyhdiste, jota voidaan käyttää yhdessä muiden ravinteiden kanssa vahvistamaan ravintoaineiden imeytymistä ja vaikutusta. Rikki huolehtii solukalvojen joustavuudesta ja läpäisykyvystä, näin edistäen myös ravinteiden sekä kuona-aineiden vapaampaa kulkua.
Kalsium: kalsiumia tarvitaan luuston ja hampaiden rakennusaineiksi. Kalsiumia tarvitaan myös mm. verisuonten supistumiseen, veren hyytymiseen ja hermoärsykkeiden toimintaan.
Magnesium: magnesium on tärkeä kivennäisaine, joka esiintyy luissa, entsyymeissä ja solunsisäisissä nesteissä. Magnesium on oleellinen hermoston ja lihasten optimaaliselle toiminnalle. Tarve kasvaa rasituksessa. Magnesiumin puutos vai aiheuttaa koiralle mm. lihaskramppeja.
Kloridi: kloridi on yhdessä natriumin ja kaliumin kanssa elimistön tärkeitä elektrolyyttejä. Elektrolyyttejä tarvitaan ylläpitämään elimistön happo-emästasapainoa, välittämään hermoimpulsseja ja mahdollistamaan lihasten toimintaa.
Natrium: natrium on yhdessä kaliumin ja kloridin kanssa elimistön tärkeitä elektrolyyttejä. Kova rasitus kasvattaa natriumin tarvetta.
Kalium: kalium on yhdessä natriumin ja kloridin kanssa elimistön tärkeitä elektrolyyttejä. Kova rasitus kasvattaa kaliumin tarvetta.
Fosfori: fosfori on kalsiumin kanssa tärkein luuston ja hampaiden rakennusaine, josta on harvoin puutosta. Eläinperäisistä tuotteista saatava fosfori imeytyy koiran elimistöön paremmin kuin kasvien tuottama fosfori. Fosforin liikasaanti heikentää kalsiumin imeytymistä.
Kalsium: Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine, joka on tärkeä mm. luustolle ja hampaille. Lisäksi se on oleellinen mm. erilaisten hormonien eritykselle, veren hyytymiselle ja lihasten supistumiselle.