Yrttien vaikuttavat komponentit

Yrttien vaikuttavat komponentit

Yrttien erilaiset vaikuttavat komponentit tai ainesosat voivat vaihdella suuresti riippuen käytetystä yrtistä ja sen osasta (lehdet, kukat, juuret jne.). Monilla yrtteillä on monimutkainen kemiallinen koostumus, ja ne voivat sisältää erilaisia bioaktiivisia yhdisteitä, kuten:

Alkaloidit. Alkaloidit ovat orgaanisia yhdisteitä, joilla voi olla monenlaisia biologisia vaikutuksia, kuten kipua lievittäviä, sedatiivisia tai stimuloivia ominaisuuksia. Alkaloidit ovat yhteisiä monille kasveille ja muodostavat perustan monille nykyaikaisille lääkkeille, kuten morfiinille, atropiinille ja kodeiinille. Alkaloideihin kuuluvat myös morfiini ja nikotiin.

Katkerot: Katkeroita eli karvasaineita käytetään ensisijaisesti ruoansulatuksen apuaineina, koska niillä on taipumus stimuloida mahanesteen eritystä. Toiset ovat kuitenkin tunnettuja rauhoittavista tai antimikrobisista ominaisuuksistaan.

Flavenoidit ja bioflavenoidit: Flavonoidit ovat polyfenolisia yhdisteitä, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Ne voivat auttaa suojaamaan soluja vahingoittumiselta vapaiden radikaalien aiheuttamalta stressiltä. Flavenoidin kaltaisia ​​komponentteja sisältäviä yrttejä käytetään ensisijaisesti diureettisiin, antispasmodisiin ja tulehdusta ehkäiseviin tarkoituksiin. Tästä syystä ne ovat erityisen hyödyllisiä hevosten koliikkien hoidossa ja ehkäisyssä.

Fenoliset yhdisteet: Fenoliset yhdisteet ovat laaja ryhmä yhdisteitä, jotka sisältävät fenolirenkaan rakenteen. Ne voivat olla antioksidantteja ja niillä voi olla anti-inflammatorisia vaikutuksia.

Glykosidit: Jotkut yrtit sisältävät erittäin voimakkaita glykosideja. Esimerkiksi sormustinkukka sisältää digoksiinia, joka on erittäin voimakkaan sydänlääkkeen digitaliksen komponentti, joka voi suurina annoksina otettuna aiheuttaa kuoleman aiheuttamalla sydämen kouristuksia.

Kasvilima: Eri yrteissä esiintyvät lima-aineet ovat tunnettuja kyvystään muodostaa geelimäisiä aineita ruoansulatuskanavassa. Niitä suositaan niiden kyvyn vuoksi rauhoittaa tulehtunutta suolistokudosta ja tarjota lieviä laksatiivisia vaikutuksia.

Saponiinit: Erilaiset yrtit sisältävät steroideja muistuttavia saponiineja, joita käytetään veren virkistysaineina ja haavan paranemisen edistäjinä (mm. lakritsinjuuri sisältää kortisonia muistuttavaa saponiinia).

Tanniinit: Yrttitanniinit toimivat ensisijaisesti supistavina aineina. Vaikka yksittäisten yrttien erittäin spesifisten ainesosien on todettu tuottavan erityisiä lääkinnällisiä vaikutuksia, useimpien yrttien lääkinnällinen vaikutus perustuu paitsi ensisijaiseen kemialliseen komponenttiin, myös toissijaisiin komponentteihin, joita ei ole yhtä helppo tunnistaa. Yrttitutkijat uskovat, että jotta yrtit voisivat saada suurimman vaikutuksensa, ne tulisi antaa kokonaisina, jotta ne tarjoavat tehokkaan sekä primaaristen että sekundaaristen aineosien annoksen.

Terpeenit: Terpeenit ovat aromaattisia yhdisteitä, jotka antavat yrttien ominaisen tuoksun ja maun. Niillä voi olla myös terapeuttisia vaikutuksia, kuten anti-inflammatorisia ja antimikrobisia ominaisuuksia.

Polysakkaridit: Polysakkaridit ovat hiilihydraatteja, jotka voivat olla tärkeitä immuunijärjestelmän toiminnalle ja terveydelle. Niitä löytyy monista yrtti- ja sienilajeista.

Näiden lisäksi yrtit voivat sisältää monia muita bioaktiivisia yhdisteitä, joilla voi olla erilaisia terveysvaikutuksia. On tärkeää huomata, että yrttien vaikutukset voivat perustua monien näiden yhdisteiden yhteisvaikutuksiin, eikä yhden ainesosan vaikutusta voida aina eristää. Lisäksi yrttien vaikutukset voivat vaihdella yksilöittäin ja riippua monista tekijöistä, kuten annostuksesta, valmistustavasta ja käytöstä.

Takaisin blogiin