- Mikaela Soratien, Emmi Salmisen ja Johanna Similän muuttouutiset ja hetken kuulumiset
Mikaela Soratie:
Viime vuonna historiallisessa EM-joukkueessakin ratsastanut Mikaela Soratiella on puhaltanut muutoksen tuulet. Viime kesänä Englannista Katja Kuistilalta Hollantiin omalle tilalle muuttanut Keela on asettunut alkutohinoiden jälkeen hevosineen Hollantiin hyvin.
”Alku oli hieman stressaavaa. Kesti jonkun aikaa löytää rutiinit uudessa kodissa. Puitteet täällä ovat loistavat ja hevoset tuntuvat viihtyvän tosi hyvin”, Keela kertoo kuulumisistaan.
”Oma paikka on tuonut paljon vastuuta, mutta myös vapautta tehdä omalla tyylillä ja aikatauluilla ja se on todella mukavaa.”
Keela oli mukana elokuussa EM-joukkueessa, joka onnistui historiallisen hyvin ja joukkue ylsi sensaatiomaisesti sijalle kuusi. Myös omat suorituksen Hottiksen (Hot Casanova) kanssa onnistuivat hyvin. Päällimmäisenä kisoista jäi mieleen onnistumisen tunne, mikä on todella tärkeää jatkon kannalta.
”Onnistumisen tunne on parasta, mitä kisoista voi viedä kotiin. Se tuo uskoa ja itsevarmuutta tekemiseen. Hottis teki hyvän radan joukkuekilpailussa ja oli ihan huippua, että pystyimme joukkueena tekemään niin hyvän tuloksen. Se antaa hirveästi motivaatiota myös tukevaisuutta varten”.
Hevostilanne on tällä hetkellä hyvä. Hottis treenaa Keelan kanssa tämän vuoden MM-kisoihin. Lisäksi Katja Kuistilan Yes Sir ja Disco Hit lähestyvät molemmat GP-tasoa. Näiden vanhempien hevosten lisäksi tallissa on useampi tulevaisuuden lupaus.
”Loppuvuoden ja alkuvuoden treenit ovat sujuneet tosi hyvin. Uusi valmentaja Bert Rutte on antanut paljon hyviä vinkkejä ja kaikki hevoset ovat kehittyneet kivasti talven aikana. Tarkoituksena on aloittaa kansainvälinen kisakausi jo helmikuussa, jolloin matkataan Le Mansiin. Hollanti on ihanan lähellä kaikkea ja kilpaileminen täälltä käsin on paljon helpompaa kuin Englannista”, Keela sanoo hymyillen.
Pääsääntöisesti Keela ratsuttaa ja kouluttaa, mutta myös myytäviä on tallissa tällä hetkellä muutama.
Emmi Salminen:
Mitä kuuluu Emmi ja Ofi?
”Kiitos kysymästä, ihan hyvää tällä hetkellä. Ofi (St´ Ophir) valitettavasti loukkaantui uudelleen 2021 vuoden lopulla ja nyt sillä on kuntoutus kesken. Kuntoutus on kuitenkin sujunut ihan hyvin ja uskallan, ehkä varovasti sanoa, että melko hyvältä näyttää”, Emmi toteaa.
Emmi ja Ofi muuttivat loppuvuodesta uudelle tallille Sipoon Eriksnäsiin. Mitä muutto ja uusi paikka ovat tuoneet tullessaan?
”Talli on ihan todella ihana ja puitteet mahtavat. Kentällä ja maneesissa on molemmissa todella hyvät pohjat, mitä pääsin hetken fiilistelemään, ennen kuin Ofi joutui jäämään saikulle. Toivottavasti päästäisiin nopeasti takaisin treeniin, sillä täällä jos jossain on hyvä treenata. Ofi on kotiutunut todella hyvin ja nauttii olostaan rauhallisessa tallissa.”
Ofilla on ollut viime aikoina huonoa tuuria terveyden kanssa ja kuntoutusviikkoja on kertynyt aika paljon.
”Joo, yhteisiä kävelylenkkejä ja kilometrejä on tosiaan kertynyt aika paljon. Nyt onneksi näyttää taas ihan hyvältä, vamma on alkanut mennä parempaan suuntaan, mutta vielä on pitkä matka edessä ja toki tulevaisuus jännittää. Miten kuntoutus tulee jatkumaan ja tuleeko Ofi palaamaan täyteen treeniin enää? Toivon ainakin kovasti itse niin ja teen kaikkeni, että se kuntoutuisi. Otetaan päivä kerrallaan ja toivotaan parasta. Yritän pitää lippua korkealla, vaikka kyllä sitä on saanut välillä ihan hinatakin tankoon. Edellisestä valmennuksesta on hujahtanut jo kohta kokonainen vuosi. Kisoissakin olemme olleet viimeksi vuonna 2020. Ofi loukkaantui 2021 alkuvuodesta ja kuntoutin sitä kesän ja syksyn, jonka jälkeen sillä sai pikkuhiljaa palata treeniin. Se kerkesi olla muutaman kuukauden kevyessä treenissä ja sitten se valitettavasti loukkaantui uudelleen. Sama vamma ei uusiutunut, vaan tällä kertaa kyseessä on eri jalka. Yllätys on kuitenkin ollut se, miten hienosti ja järkevästi se on suhtautunut tähän kuntoutukseen ja kävelyyn, siitä on löytynyt ihan uusia hienoja puolia”, Emmi naurahtaa.
Kerroit, että Ofilla on löytänyt ihan uusia harrastuksia. Se on tehnyt hommia mm. uima-opettajana. Kerro vähän lisää?
”Haha joo! Ofi on perusluonteeltaan tosi menevää tyyppiä. Se rakastaa puuhastella ja lähteä töihin ja se on kokenut nyt sairasloman todella tylsäksi, vaikka onkin koko ajan käyttäytynyt tosi hyvin. Siitä huomaa, ettei se oikein mitenkään malttaisi vaan olla ja käydä lyhyillä kävelylenkeillä päivittäin, vaan haluaisi elämään taas sisältöä. Ostin sille ystäväksi karsinaan kämppiksen nimeltä Pena, joka on piristänyt sitä. Ne on bestiksiä ja Ofi retuuttaa Penaa päivittäin 24/7. Se on myös oppinut heittämään sen milloin mihinkin, yleensä vesikuppiin uimaan. Pena on siis hevosten karsinalelu, joka näyttää porkkanalta.”
Tyyppi taitaa olla aikamoinen koomikko?
”Joo, Ofi on kyllä persoona isolla P:eellä. Sillä on aina vähän pilkettä silmäkulmassa ja se keksii usein vähän omia jekkuja. Se on silti ihan mahtava tyyppi, ikinä ei tule tylsää päivää, kun se jatkuvasti yllättää.”
Johanna Similä:
”Meillä on ollut antoisa treenisyksy. Valmistaudun itse samalla viimeisiin ylioppilaskirjoituksiin, joka on tuonut kiirettä arkeen. Manu muutti syksyllä uuteen talliin Peuramaalle ja on sopeutunut tosi hyvin. Muuton ajaksi otettiin käyttöön CdG:n Protect That Tummy, joka helpotti sujuvaa muuttoa. Peuramaalla olemme päässeet enemmän valmentajan silmän alle, joka on tehnyt tosi hyvää niin ratsastajalle kuin hevosellekin. Kun pääse enemmän valmentajan silmän alle, saa enemmän laadukkaita toistoja yhteen viikkoon”, Johanna toteaa.
Uusi juttu on myös se, että Johannan uusi valmentaja Nipsu Borthan-Broddel on myös ratsuttanut Manua. Tämä on auttanut mm. uusien juttujen opettelussa ja kokoamisasteen lisäämisessä.
”Toki uuden valmentajan kanssa on ollut paljon uusia harjoitteita, joiden sisäänajossa meni oma aikansa. Ollaan kuitenkin päästy perusratsastuksessa iso askel eteenpäin. Nyt treeneissä siirrytään hiomaan rataliikkeitä”.
Johanna valittiin mukaan Onegoal-tiimiin, joka tarjoaa tukea ja tiimiä ympärille urheilijan uran rakentamiseen. Tiimiläiset pääsevät mm. tanskalaisen huippuvalmentaja Rune Willumin oppiin, pääsevät mukaan erilaisille luennoille sekä saavat tukea useilta hankkeen yhteistyökumppaneilta. Onegoal-projektin tavoite on tukea urheilijaa kokonaisvaltaisesti kohti kansainvälistä huippua.
”Ensi kaudeksi toivotaan ehjää kisakautta! Päätavoitteena SM-kilpailut ja toki edustustehtävät maajoukkeessa kiinnostaa. Kisakausi olisi tarkoitus käynnistää helmikuun lopulla Ypäjällä. Pitkän kisatauon jälkeen lähdetään testaamaan, miten rataratsastus sujuu ja mitä juttuja pitää vielä harjoitella kotona kohti kesän tärkeimpiä kisoja.”