Hevosenhoitajan 5 vinkkiä kisakaudelle

Hevosenhoitajan 5 vinkkiä kisakaudelle

20-vuotias Julia Jaakkola on nuoresta iästään huolimatta jo rutinoitunut kilpahevosten hoitaja. Esteratsastaja Anni Roslinin mukana kilpailuissa Eurooppaa myöten kiertävä Jaakkola vastaa hevosten hoidosta myös kotona. Mutta mitä kaikkea tulee hoitajan huomioida kilpailukaudella niin kotona kuin kisakentillä, ja mitkä ovat parhaat vinkit hevosten kisakunnon ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn takaamiseen hoitajan näkökulmasta?

”Yleisesti ottaen niin kilpahevosia kuin muitakin hevosia hoidetaan meillä hyvin hevosmiestaidoin ja yksilön tarpeet huomioiden. Se, että tutuista rutiineista ja aikatauluista pidetään kiinni niin kisoissa kuin kotonakin, on aina hevosen etu. Hevoset rakastavat rutiineja ja ne tuovat niille turvallisen olon. Kengitykset, hieronnat, eläinlääkäritarkastuksen ja muut tarpeelliset toimenpiteet huomioidaan ja suunnitellaan kilpailukalenterin mukaan. Kilpailukaudella on tärkeää jo kotona huomioida hyvän hevosenhoidon rinnalla myös kaikki ne asiat, jotka kilpaillessa tulee huomioida, kuten erilaiset kilpailusäännöt ja mahdolliset varoajat”, Jaakkola muistuttaa.

Jaakkolan mielestä hoitajan työssä kaikkein tärkeintä on tuntea hyvin omat hoidokit, niiden perusluonteet ja käyttäytyminen, sillä niin huomaa parhaiten myös muutokset, jos jotakin on vialla. On tärkeä tietää yksilöittäin, mitä kyseinen hevonen vaatii ja miten se saadaan pidettyä hyvinvoivana ja tyytyväisenä urheiluhevosena. Sen takia on tärkeää säilyttää samat rutiinit kisasta toiseen ja tietää, miten eri hevoset on paras valmistella radalle ja huoltaa suorituksen jälkeen.

”Erityisesti minua kiehtoo hoitajan työssä hevonen urheilijana ja olen aina ollut kiinnostunut hevosen urheilu-uran kaaresta kaikkinensa. Nuorten hevosten kanssa on kiehtovaa nähdä niiden kehitys, ja olla niiden matkassa kohti kestävää urheiluhevosen uraa”, Jaakkola toteaa.

Paljon kilpailevat hevoset saattavat olla kauden aikana melko paljonkin poissa kotoa, mutta tutut ihmiset ja tutut tavat auttavat hevosia sopeutumaan muuttuviin paikkoihin.

”Kilpailuissakin pidämme kiinni mahdollisimman paljon tavallisista rutiineista, kuten siitä, että hevoset tulevat kolmesti päivässä ulos karsinoistaan. Toki erona on, ettei meillä ole kisapaikoilla tai reissussa tarhoja tai kävelykonetta kuten kotona, mutta asia hoituu käsikävelytyksellä muun liikunnan lisäksi.

Hyvän hevosenhoitajan ominaisuudet

”Uskon, että kenestä tahansa voi tulla hyvä hevosenhoitaja, jos itsellä on halu oppia uutta ja oikea asenne. Tätä työtä tehdään täydestä intohimosta ja rakkaudesta hevosiin. Kaikki tehdyt tunnit ovat sen arvoisia, kun näen hevoset radalla tyytyväisinä ja iloisina”, Jaakkola kuvailee.

Hyvän hevosenhoitajan ominaisuuksia ovat vastuuntuntoisuus, reippaus, joustavuus ja luotettavuus, sillä hoitajan työssä hevosen hyvinvointi laitetaan aina etusijalle. Esimerkiksi hevonen hoidetaan aina heti suorituksen jälkeen, olipa kyse sitten harjaamisesta, kävelyttämisestä tai jalkojen kylmäämisestä, eikä vasta tuntien jälkeen. Lisäksi lojaalisuus omaa tiimiä kohtaan on oleellisen tärkeää, sillä silloin opit tuntemaan niin hevosten kuin ratsastajankin tavat ja mieltymykset”, Jaakkola sanoo.

Opettavainen Euroopan kiertue

 Anni ja Julia olivat keväällä lähes kahden kuukauden Euroopan treeni- ja kisakiertueella neljän hevosen kanssa. Pitkät reissut ovat intensiivisiä, mutta erittäin opettavaisia.

”Oli kiva lähteä Suomen talvesta ja aloittaa kisakausi suoraan ulkokaudella Italiassa.

Hevosenhoitajan näkökulmasta on ihana nähdä hevoset talven treenikauden jälkeen radalla ja

huomata, miten pitkäjänteinen työ kotona tuottaa tulosta kisakentillä. Kaikki neljä hevosta suorittivat Annin kanssa hyvin ja se on paras mahdollinen palkinto koko tiimille.

Julia Jaakkolan viisi vinkkiä kisahevosen hoitoon:

  1. Hyvä harjaus on lempiaiheeni. Hevosen harjauksen tarkoitus ei ole ainoastaan saada hevosta puhtaaksi, vaan tärkeämpi seikka liittyy siihen, että harjaus aktivoi mm. pintaverenkiertoa ja lihaksistoa vastaanottamaan tuleva treeni. Ratsastuksen jälkeinen harjaus on vähintäänkin yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää. Vaikka hevonen kesällä pestäisiin, tulisi puhdas hevonen harjata vielä kuivumisen jälkeenkin. Lisäksi harjatessa opit tuntemaan ja huomioimaan mahdollisia muutoksia lihaksistossa tai jaloissa. Kun pienikin muutos tuntuu omaan käteen, voi välitön puuttuminen välttää isomman harmin.
  1. Rutiinit ja niistä kiinnipitäminen – myös kisoissa. Hevoset rakastavat rutiineja, en lähde muuttamaan niitä kilpailutilanteessa.
  1. Opi tuntemaan hevonen, jota hoidat! Hevosen lukeminen ja hevosen pienienkin eleiden tulkitseminen on aihe, josta ei voi oppia liikaa. Jokainen hevonen on yksilö, eivätkä ne käyttäydy tai toimi lähtökohtaisestikaan samalla tavalla. Pidän asiat yksinkertaisina ja muokkaan tarvittaessa.
  1. Rauhallisuus ja suunnitelmallisuus: Kilpailuissa etenkin usean hevosen kanssa toimiessa aikataulu on tiivis ja kiire on usein väistämätön. Siitä huolimatta on tärkeää muistaa rauha tallissa ja hevosten kanssa toimiessa. Näin voimme välttää hevosen hermostumisen, varsinkin kilpailutilanteessa, ja välttyä monelta haaverilta.
  1. Seuraa ja opi kokeneimmilta! Katso ja opi. Kysy ja kuuntele.

 

Takaisin blogiin