Kesä ja kisakausi on vihdoin täällä! Millaisia asioita tulisi miettiä ja tehdä kisakauden lähestyessä, esteratsastaja ja -valmentaja Anni Roslin?
Kisakauden suunnitelmat tehdään jo talvella treenikauden aikana. Silloin on edellistä kautta peilaten hyvä asettaa seuraavan kauden tavoitteet, suunnitella talven ja kevään treenisuunnitelma ja kerrata edellisen kauden heikkoudet ja vahvuudet. Talvella on aikaa treenata, jotta keväällä ollaan valmiina kisoihin ja kohti asetettuja tavoitteita. Edelliskautta valmiimpana tietenkin!
Miten itse valmistaudut kisakauden aloitukseen? Parhaat vinkit?
Kisoissa pyritään tekemään rutiinisuoritus, eikä mennä kokeilemaan uutta ja ihmeellistä.
Hevosten vuosirytmi on suunniteltu tarkkaan treenikauden ja kisakauden ja reissujen osalta. Tämän lisäksi tietenkin suunnitellaan tarvittavat vuosihuollot ja -tarkistukset, jotta tiedetään tarkalleen missä kunnossa hevoset ovat.
Itse näen, että hevosten peruskunto on kaiken A ja O. Ei ole oikotietä onneen. Treenaa ja hoida hevosesi kotona niin hyvin, ettei kisoihin lähteminen tai niihin valmistelu poikkea suuresti arjestasi.
Miten itse valmistaudut kisakauden aloitukseen? Parhaat vinkit?
Itselläni kisakauden valmistelu alkaa jo talvella ja reissujen suunnittelulla. Olemme aloittaneet kauden usein ulkomaan reissulla, jotta pääsemme aloittamaan kauden ensimmäiset kisat heti ulkoradoilta.
Vinkit kisakauteen ovat hevosen perushoitamisen tärkeys. Kisoihin voit lisätä valkoisen huovan, muuten asiat pitäisi olla arjessa niin hyvin mallillaan, ettei kisoihin valmistelu tai sinne lähtö tuota ylimääräistä panostusta.
Millaisia asioita tulisi huomioida ennen kisoihin lähtöä / kisoihin valmistautuessa?
Kisoihin lähtiessä varmista, että kaikki tarvittavat tavarat ja välineet ovat mukana ja olet tehnyt tarvittavat valmistelut hyvissä ajoin. Olet itse rentona, ota eväät mukaan ja pääset lähtöön hyvillä mielin. Pidä kisoissa mukana sinulle tärkeät tukijoukot, jotka saa olosi tuntumaan hyvältä. Jännitys on hyvästä, käännä se positiiviseksi ja tee itsellesi rutiineja kisapäiviin, se tuo varmuutta. Aina on muuttujia ja mikäli rutiinit eivät onnistu, ei se mitään! Aina saa kokemusta eri tilanteista ja se kannattaa ottaa oppimisen kannalta. Tätä viestiä yritän välittää myös oppilailleni.
Millaisia asioita tulisi huomioida kisapaikkoja ja luokkia valitessa?
Aloita kausi aina pienemmistä ja helpommista luokista, jotta saat kivan ja helpon aloituksen. Korkeuksissa pääsee aina ylöspäin kauden edetessä! Etenkin kauden alussa on hyvä käydä kodin ulkopuolella treenaamassa ja hyppäämässä ja harjoittelemassa ratoja. Suunnittele hevosen viikko-ohjelma kisojen ympärille, tässä on paljon hevoskohtaisia eroja. Tunne hevosesi ja kokeile mikä toimii parhaiten juuri sinun kisakumppanillesi.
Olitte itse keväällä Euroopassa kisakiertueella. Millaista siellä oli Suomeen verrattuna?
Meidän reissumme keväällä Italiaan ja Belgiaan sujui mallikkaasti. Hevoset hyppäsivät hyvin ja olivat valmiina kisoihin. Oli kiva huomata pitkän talven jälkeen, että hevoset ovat huippuvireessä ja valmiina radoille. Palautumiseen tai hevosten jaksamiseen ei tarvinnut kiinnittää erityisemmin huomiota, sillä kaikki oli hyvässä kunnossa ja palautuivat normaalisti ja suorittivat erinomaisesti. Silloin voi todeta, että treenikausi on ollut onnistunut. Ratsastajakin saatiin käynnistettyä kauteen ja päästiin heti isoille kentille kisaamaan, huippua!
Reissun suurimmat opit ja kotiintuomiset?
Tärkeintä on luoda hyvä ja toimiva tiimi ympärillesi, niin että luotatte yhteiseen tekemiseen ja voit keskittyä treenaamiseen ja kisaamiseen hyvillä mielin. Ole motivoitunut siitä mitä teet! Aina on mahdollista keksiä selityksiä ja syitä miksi homma ei toimi, kaikki on kuitenkin kiinni sinusta itsestäsi!
Muista nauttia matkasta, olemme etuoikeutettuja, että saamme tehdä sitä mistä tykkäämme ja mitä rakastamme!