Emmi Salminen ja Ofi ovat aloittaneet kautensa hurjalla vireellä. Nousu vaikeampiin luokkiin on tuonut mukanansa pelkkää menestystä: viidestä startista kolme voittoa ja kaksi sijoitusta ja hevonen johtaa Pohjolan Grand Touria. Ratsukko osallistuu Norjassa joukkuekilpailuun sekä toivon mukaan pääsee jatkamaan myös henkilökohtaiseen kilpailuun.
”Olen saanut alkukauden aikana nostettua Ofin ensin Inter A-luokista Inter II:seen ja U25-ikäkauden GP-luokkiin. Ennen juhannusta menimme Ypäjällä vielä GP Kur-luokan eli nyt kokeilematta on vain normaali GP-kisa. U25-GP on vähän lyhyempi kuin normaali GP, mutta vaikeusaste on sama. Linjat ovat vähän lyhyemmät, mutta siinä on yhtä paljon ykkös- ja kakkosvaihtoja ja piaffi ja passage-siirtymisiä kuin oikeassa GP:ssä”, Emmi toteaa.
”Ofi on sellainen, että olen oikeastaan aina tiennyt, että mikäli saan sen pidettyä terveenä ja pääkopan kasassa molemmilla, niin se tulee olemaan parempi näissä vaikeissa luokissa. Sarjavaihdot, piaffi, passage ja kokoaminen ovat Ofille helppoja ja ne arvostellaan näissä luokissa kahden kertoimella, minkä vuoksi saamme nyt parempia pisteitä kuin ennen. Näitä tehtäviä ei ole helpommissa luokissa, joten tämä vaikeampi taso selvästi sopii sille, vaikka niissä onkin enemmän tekemistä.”
Hyppäys GP:seen
Hevosen nostaminen seuraavalle tasolle on aina melkoinen hyppäys ja erityisesti siirtyminen GP:hen saa monen pulssin tykyttämään ja jalat tutisemaan. Salmista ei kuitenkaan hirvittänyt, vaikka vaikeusaste nousi.
”Tämä on tavallaan vähän hassu juttu. Tiesin, että ne tehtävät, jotka ovat monelle vaikeita, on itse asiassa meille helppoja, ja jopa meidän vahvuus. Enemmän ehkä jännitti se, miten saadaan nämä asiat, jotka onnistuvat kotona jo hyvin, onnistumaan myös kisoissa. Olen kuitenkin huomannut, että meille tärkein on verryttelyn fiilis: jos saamme verryttelyn onnistumaan ja saan hevosen hyvälle fiilikselle, niin sitten nämä temput eivät ole meille mikään ongelma”, Emmi toteaa.
Hevonen on ollut Salmisella viisi ja puoli vuotta eikä koko matka ole ollut pelkkää juhlaa. Vuonna 2020 hevonen sai silmäänsä sairauksen, joka johti lopulta leikkaukseen ja hevonen oli pois käytöstä kokonaan lähes viisi kuukautta. Toipuminen oli kuitenkin melko nopeaa ja loppuvuodelle ehdittiin vielä muutamiin kilpailuihinkin. Sen jälkeen tulikin pitkä On-Off-kausi, lähes pari vuotta erilaisten jalkavaivojen kanssa taistelua, mutta nyt niistä on selvitty ja hevonen on elämänsä kunnossa.
Ikää St´ Ophirilla on nyt 15 ja sitä treenataan säästeliäästi. Viikko-ohjelmaan kuuluu 2-3 kunnon treeniä, muuten se maastoilee, kävelee paljon, hölkkää liinassa tai menee pieniä puomeja.
”Se kyllä osaa kaikki temput, nyt kyse on vain siitä, että kuinka hyvin sen saa kropan läpi ja mielen pidettyä virkeänä. Kunhan sen saa pidettyä hyvällä mielellä, niin silloin ei oikeastaan tarvitse ottaa kuin ohjat käteen ja painella menemään”, Salminen hymyilee.
Salminen kertoo oppineensa lukemaan hevostaan paremmin. Tärkeintä on nimenomaan pitää hevonen hyvällä fiiliksellä eikä rutistaa väkisin menemään. Jos jokin asia ahdistaa treeneissä, niin silloin vaihdetaan tehtävää ja tehdään jotain kivaa, joka onnistuu helposti.
St`Ophirin bravuurit ovat vaihdot: sillä sujuu niin ykköset kakkoset kuin kolmosetkin, ne ovat helppoja. Sillä on myös hieno passage ja piaffi, vaikka niiden siirtymisissä onkin vielä treenattavaa. Haastellisinta on sivuttaisliikkeet.
”Ofilla on aika lyhyt kroppa ja se on vähän sellainen pökkelö, niin sulkutaivutukset ja sivuttaisliikkeet on sille vaikeampia, mutta niitäkin treenataan.”
Ratsukko starttaa Norjaan keskiviikkoaamuna ja kilpailut suoritetaan viikonloppuna, kotiin palataan jo ensi viikolla.
”Tottakai tavoitteena on onnistua PM-kisoissa. On tosi hienoa, että meillä on sinne U25-joukkua. Se ei ole mikään itsestään selvyys. Mitään varsinaista prosenttitavoitetta ei ole, mutta tietenkin finaaliin olisi hieno päästä. Sitten loppukaudesta on vielä Pohjola Tourin osakilpailuja, SM-kisat ja ehkä syksyllä vielä HIHS.
Kuva Lotta Luomajärvi